Христо Иванов алармира: Борисов ипотекира България

0

„Борисов е ипотекирал България в полза на корупционните проекти за строителство на АЕЦ Белене и на Балкански поток, изобличен публично като продължението на Турски поток през територията на страната“, казва в публичен пост в личния си профил във Фейсбук Христо Иванов.

Нашето и следващото поколение ще изплащаме заемите на българската държава за морално и технически остарели енергийни мощности от миналия век, които обслужват руските геополитически интереси и захранват чекмеджетата на предалите националния интерес за няколко пачки в евро управляващи клептократи.

Това е кражба от нашето бъдеще. Продължението на Турски поток през нашата територия се финансира изцяло от българските данъкоплатци и ще транзитира 90% руски газ през България и Сърбия до Унгария. Така се изключва конкуренцията, изключва се прозрачната търговия и най-важното – осигурява се дългосрочна енергийна зависимост на страната ни. Всичко това ще има пряк негативен резултат върху разходите на българските граждани и индустрията за енергия – факти, които неизменно сме подчертавали в позициите си по темата.


Освен това – не се предвижда да бъдат газифицирани общините, фирмите и гражданите в Северозападна България, въпреки че трасето на тръбите е при тях.


От Демократична България отдавна предупреждаваме за последствията от този икономически неизгоден и политически заробващ проект. Налагането на санкции, коментирано в София от помощник-държавния секретар в Бюрото по енергийни ресурси на Държавния департамент на САЩ, върху компаниите, участващи в строителството на Турски поток, включително и неговото продължение на територията на България, е просто поредното потвърждение за характера на проекта.


Продължаващите разходи за проекта АЕЦ Белене при яснота, че той няма да бъде реализиран – както поради остарялата технология на реакторите, така и защото е икономически несъстоятелен – е престъпно ограбване на българските граждани, изгубено време и похабен обществен ресурс.


Какво трябва да се направи?
Незабавно да се преразгледа решението за нов кредит на „Булгартрансгаз“ за продължаване строителството на Балкански поток, в контекста на предстоящите санкции върху проекта. Ревизия и огласяване на всички направени и планирани разходи.
Да бъдат спрени всички процедури, действия и плащания за проекта АЕЦ Белене.
Да бъде направен независим международен одит на дейността и решенията на Българския енергиен холдинг (БЕХ), Булгартрансгаз и Националната електрическа компания (НЕК), отнасящи се до изграждането на двата проекта.


Модернизирането на енергетиката ни – чрез гарантиране на сигурност на доставките и диверсификация – е от първостепенна важност за защитата на националния интерес.

Facebook, Христо Иванов

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече