Нова развръзка в ”Барселона Гейт”: Включват се бивши кадри и съветници на ГЕРБ и Борисов

0

Испанската фирма, която управляваше луксозния магазин в Барселона на бившата манекенка Борислава Йовчева е купена през март от Росица Велкова – бивш експерт на ГЕРБ, замесена в аферата “Хохегер”. Веднага след това тя продава скандалния актив на съпругата на Светослав Спасов, който е бивш съветник на премиера Бойко Борисов, дипломат във Виена и се слави като личен астролог на Борисов.

Това става ясно от разследване на Бюрото за Разследващи Репортажи и Данни (BIRD) озаглавено „Бутикът на “Мис Бикини” в Барселона стигна до експерт на ГЕРБ и астролог на Борисов“.

Справка в испанския търговски регистър сочи, че на 12 март 2020 г. дружеството Ema BGS S.L., което държеше бутика, е станало собственост на Росица Велкова – бивш експерт в ГЕРБ, замесена в разследването срещу лобиста Петер Хохегер. Тогава българската компания “ВиБиДжи Енерджи” придобива капитала от 1 753 010 евро на испанската фирма и само ден по-късно променя собствеността си, като Велкова продава фирмата си на Десислава Спасова.

Тя е съпруга на Светослав Спасов, който през първия мандат на ГЕРБ беше назначен като съветник в политическия кабинет на премиера Бойко Борисов. Преди това беше известен активист от НДСВ, изкарал два мандата като депутат. Като млад политик той ръководи Либералната младежка асамблея заедно с Делян Пеевски. От стари интервюта на Спасов се разбира, че той има положително мнение за Пеевски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Десислава Спасова е адвокат и експерт по ядрено право към Международната агенция за ядрена енергетика. Пред BIRD тя коментира, че от началото на 2020 г. е във фактическа раздяла със Светослав Спасов. Адв. Спасова обаче пожела да коментира публично сделката за “ВиБиДжи Енерджи” и обстоятелствата около придобиването на Ema BGS, което е извършено преди тя да встъпи в собственост на българската компания.

Фирмата Emma BGS SL, която държеше луксозния магазин в Барселона, е основана през 2014 г. от бащата на манекенката Борислава Йовчева – Георги Йовчев. По-късно капиталът на дружеството е увеличен, като са инвестирани 875 хил. евро. Толкова внася и офшорната фирма Palms Enterprises, която в България  се представлява от бизнесмена Йордан Христов. Той е мажоритарен собственик на „Спортни имоти Приморско“ и е спряган за влиятелна фигура в ГЕРБ. Непосредствено преди скандала с къшата в Барселона, Христов сключва брак с манекенката Йовчева. Нейният баща от своя страна все още е обект на проверка от страна на Националната агенция по приходите откъде разполага с 1 750 000 лв.

След скандала от публикацията на испанския вестник „Ел Периодико“ за евентуални връзки на българския премиер Бойко Борисов в схема за пране на пари, разследвана от властите в Каталуния, луксозният бутик беше моментално затворен. Испанската прокуратура и до момента работи по случая.

Източник: Frognes.bg, BIRD

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече