Стана ли България част от „черния списък“ на проблемните за ЕС страни?

0

Европарламентът обсъди върховенството на закона в България, като депутатите бяха разделени в своите оценки. ЕНП подкрепи правителството на Борисов, а най-остри срещу ситуацията в страната ни бяха представителите на зелените. Чуха се гласове и за спиране на парите от еврофондовете.

Междувременно сградата в Брюксел осъмна с протест на български граждани.

Механизмът го има, той не отпада. Във всеки един момент Комисията може да реши да пише нов доклад. Отпадането на този механизъм зависи от Съвета на страните членки и може да бъде отменен само с единодушие. ЕП променя становището си с тази декларация. България влиза в групата страни, които са проблем за ЕС“, коментира бившият вицепремиер, външен и социален министър Ивайло Калфин в „България сутрин“.

Премиерът Бойко Борисов не присъства на дебатите в ЕП, а според Калфин е негово право да реши дали да отиде. По думите му обаче, липсата на представител на изпълнителната ни власт показвала, че тя няма аргументи.

Според него ГЕРБ поставя ЕНП в много неудобна ситуация, тъй като вече си имали Виктор Орбан „на главата“. 

„Не питаме г-н Вебер кога да са изборите в България, това не е негова работа“, подчерта Калфин.

Ръководителят на катедрата по политология на СУ и бивш евродепутат – доц. Светослав Малинов, посочи пред Bulgaria ON AIR, че има акция на правителството да обясни, че мониторингът от Европа е спрян. 

Мониторингът продължава и става паралелен на нов инструмент на ЕС, най-вероятно ще се слее с него. Нямаше да има дебат, ако нямаше протести. Факт е, че протестите впечатляват със своята издръжливост. Самото наличие на този механизъм е повод за дълбоко притеснение у нашите партньори. Единодушие в Съвета няма да се постигне, освен ако не се вземе решение новият механизъм да измести стария„, обясни доц. Малинов.

Той е на мнение, че най-далновидно е да признаем верните констатации в декларацията, а правителството да даде обещания за промени. Според него ситуацията в България ще се влошава, а нетърпимостта между хората ще става все по-голяма.

„Европейската комисия има пълната информация какво става в България и оставя нещата на нас – българските граждани“, посочи още доц. Малинов.

Източник: Dnes.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече