ГЕРБ, ДПС и БСП се сблъскаха челно за съдбата на Цвета Караянчева

0

ГЕРБ и БСП се сблъскаха челно заради съдбата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Поводът беше изявлението на водача на левицата Корнелия Нинова, че социалистите внасят искане за оставката на Караянчева. Малко по-късно стана ясно, че под искането са се подписали и депутатите от ДПС.

Още в средата на септември от БСП обявиха, че Караянчева трябва да напусне поста. Конкретният повод тогава беше инцидентът с протестиращи и майки от „Системата ни убива“, които се опитаха да окупират един от входовете на Народното събрание, но бяха изгонени насила от гардове на НСО. Тогава в подкрепа на искането се обяви и ДПС, но по  друга причина – в движението недоволстват заради нежеланието на Караянчева да внесе за разглеждане в парламента сигнал за несъвместимост с изпълняваната длъжност срещу член на Централната избирателна комисия (ЦИК).

МОТИВИТЕ НА БСП

Нинова днес обяви, че искането е подкрепено с 5 мотива: непознаване на конституцията на България и погазване на правилника на Народното събрание; поставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната и превръщането й в придатък на премиера Бойко Борисов; грубо погазване на правилата на законодателния процес; незачитане на принципите на прозрачност и публичност в работата на парламента; думи, оценки и поведение, рушащи репутацията на Народното събрание.

Нинова даде и няколко примера в подкрепа на заявеното от нея. Още в началото на мандата си Караянчева е показала непознаване на Конституцията като е заявила, че депутатите представляват определени райони и избиратели. „Г-жа Караянчева системно възпрепятства изслушвания и участия на министър-председателя Бойко Борисов в парламента, като връща питанията и въпросите към него без основания“, посочи още председателят на левицата. И припомни, че Борисов цяла година не е присъствал на парламентарен контрол.

„Няма го на промени в кабинета, на актуализация на бюджет, на приемане на бюджет, на гласуването и дебатирането на изключително важни въпроси“, посочи Нинова.

Според нея Караянчева възпрепятства и нормалния ход на законодателния процес, като не допуска за разглеждане предложения на опозицията.

ГЕРБ – ТВЪРДО ЗАД КАРАЯНЧЕВА

От ГЕРБ обявиха, че застават твърдо зад избрания от тях председател на парламента. „Авторитетът на Народното събрание е ангажимент на всички народни представители. С какво право председателя на БСП за България иска оставката на г-жа Караянчева, тъй като в този мандат под нейното ръководство парламентарната група на БСП за България системно руши авторитета на това Народно събрание? Какъв авторитет да има, след като три месеца бяхте в нелегалност и отсъствахте от пленарните заседания, след като в момента не участвате в заседанията на председателския съвет, а сутрин се криете по ъглите и идвате тук, за да се регистрирате само, за да прочетете някоя декларация и да си осигурите надницата за деня? Това е демонстративен знак срещу демокрацията“, нападна социалистите Даниела Дариткова – шефът на парламентарната група на управляващата партия.

Тя обвини опозицията, че се вълнува единствено от това да вземе властта. „Демократичният начин да се оцени мнението на българския народ е да се проведат редовни парламентарни избори, на които българите да дадат доверие на онези, които искат да ги управляват“, обяви Дариткова. А мотивите на БСП коментира така: „Това не са аргументи, а опит да се отклони вниманието на българските граждани, да се отнеме пленарно време за дискусии, които по никакъв начин няма да помогнат за излизането от кризата.“

ОТ ДПС – ЛЕКА ИНТРИГА

Водачът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че движението се присъединява към искането и заедно с БСП са събрали 96 подписа, с които да го внесат – при необходими минимум 80, съгласно правилника на Народното събрание. Той внесе и лека интрига като обяви, че при проведените от ДПС консултации по темата неговите аргументи били възприети и от ГЕРБ. „Изразиха съгласие с изложените от нас мотиви – нарушението на конституцията и законите на страната във връзка с неизпълнението на задължението за проверка на съвместимост и несъвместимост на избраните от Народното събрание органи; второ, внесени в Народното събрание сигнали за съвместимост и несъвместимост повече от година и половина не са внесени в залата за разглеждане. Законът е ясен и не се изпълнява в конкретния случай“, обясни Карадайъ.

Няма обаче депутати от управляващата партия, които да са подписали искането, нито да са били съгласни за оставка на председателя на парламента. „Ще видим дали ГЕРБ като цяло се олицетворява с образа на г-жа Караянчева“, обобщи лидерът на ДПС.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече