Историк: Трябва да се откажем от мисълта, че македонците са наши събратя

0

Проблемите между България и Северна Македония могат да бъдат решени с по-широко сътрудничество между страните – медии, търговия, пътувания. „Трябва да се откажем от мисълта, че македонците са нашите братя. Те са една съседна държава, която има свои интереси“. Това каза пред btv проф. Иван Илчев, член на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която заседава тази седмица в Скопие.

Проф. Иван Илчев, снимка: БГНЕС

Този път беше относително, няколко градуса по-спокойно, но по същество срещата се проведе без по същия начин като предишните, коментира той. Реалните решения, които са били взети, са две: следващата среща ще бъде в началото на декември в София, а през 2021г. комисията ще заседава 5 пъти.

Няма да има абсолютно никакво значение какво сме решили, ако то не влезе в учебниците.“, категоричен беше проф. Илчев. И даде за пример как в учебниците за 6-ти клас (когато се изучава България) в Северна Македония трябва да бъде подчертано, че се учи трактовка на авторите, а не историческа истина, базирана на извори.

Прабългарите са номадски народ, от татаро-монголски тюркски произход и са се занимавали с грабителство – това е записано там, и въпреки че се разбрахме, че това е нон сенс, това не се е променило в учебниците им„, каза професорът. 

За Гоце Делчев колегите работят бавно умишлено. Разгледа се в комисията едва в последните 20 минути. Техните становища не са единни. Сред тях има интелигентни и знаещи, но има и повлияни от пропагандата – имаше един, който дори не искаше да признае , че Гоце Делчев е от български произход. И размахваше ксерокопия от Никола Делчев, който иска пенсия и казва, че е от Кукуш, но не пише, че е от български произход.„, разказа Илчев.

„Спорът с Македония не е дребнотемие, дотолкова доколкото може би 1/3 от населението на София са потомци на древна Македония.“, каза още той. По-важните въпроси според проф. Илчев обаче са други: „Не се чувствам в капан, а неприятно затова, защото очите на всички са вперени в комисията, която е една от 40-те подточки в договора, а за останалите отговарят политиците. А за тях не е направено нищо.“, каза още той. „Големият въпрос струва ми се е дали Северна Македония ще влезе в ЕС? Вие виждали ли сте анализ направен от българското правителство за ползите и вредите от влизането или не на РМ в ЕС? Ако няма анализ как? Българската политика малко ми прилича на щрауса, който си крие главата в пясъка. Само че пред нас няма пясък, а има бетон.“, категоричен беше професорът. „Да, Европа не разбира за какво става въпрос. И ние не сме направили нищо за да променим това.“, заяви той и попита колко европейци сме привлекли чрез стипендии у нас.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече