Задължително с маска – логично или абсурдно, кой има изгода?

0

От днес е задължително носенето на предпазна маска на открито при струпване на хора и когато не може да се осигури физическа дистанция от метър и половина. Изключения правят заведенията, местата за хранене, спортуващите на открито, участниците в конгреси по време на тяхното изказване, водещите и гостите в телевизионни предавания, както и децата до 6 години.

Решението отново предизвика бурни реакции и полюсни мнения. Спортният журналист Едуард Папазян смята, че основният довод, който не се изказва от противниците на маските е, че тези маски са въведени от правителството на Бойко Борисов.

аКаквото и решение да вземе властта, тези хора ще са срещу него. Да ни обясняват, че няма смисъл от мерките, е единствено атака срещу правителствотоНосенето на маски на открито, съчетано с неносенето на маски в заведения, е пълна глупост. Тук правителството наистина не е последователно в своите действия. Ако не друго, поне 60% от хората се научиха да си мият ръцете повече от един път седмично“, коментира той в „България сутрин“.

Mузикантът Венцислав Мицов посочи, че още от началото на пандемията са се оформили два лагера, които говорят по всякакъв друг начин, но не и експертно. Поради това влизаме в сферата на хипотезите, в сферата на теориите на конспирацията и нямаме полезен ход, смята той.

„Има разни нелепи неща. Изпусната ситуация от самото начало. Приемане на маски, отхвърляне на маски, чували с трупове, страшни неща. Комуникацията е толкова изпусната, че вече на кътни зъби да се изправят на челна стойка, няма да им се получат нещата. Един не излезе и не каза какво трябва да правим. Объркани от цялото това нещо, хората вече не вярват, че има Ковид“, заяви Мицов пред Bulgaria ON AIR.

Според него управляващите нямат полезен ход в момента.

Музикантът Светослав Витков също изказа своето мнението в студиото на „България сутрин“.

„Нито съм привърженик на теорията на г-н Мангъров, нито на Оперативния щаб. Безполезността от носенето на маски на открито е ясна. Защо в България може да се затягат мерките, но държавните институции не са съпричастни с бизнеса, който е потърпевш от коронавируса? В Гърция затягат мерки, но там като не работиш, държавата ти плаща“, обясни Витков.

„От март до май бяхме затворени, теглиха се милиарди кредити. Къде е помощта на правителството за микро, малкия и среден бизнес?“, попита музикантът и сподели, че когато е потърсил помощ от банка за своята компания, му е бил предложен кредит с лихва от 3 до 6%.

Витков изтъкна, че може да се очаква всичко от неконтролирания страх и неконтролираните мерки. По думите му правилният начин е максимален ефект с минимални усилия – да спазваме хигиена и дистанция, да не отиваме при родителите ни без тест.

„Пазиш себе си, пазиш другите, но отговорността винаги е персонална. Но когато логиката в носенето на маска на открито се загуби, тогава тези мерки са неадекватни“, настоя музикантът.

Едуард Папазян пък попита задочно доц. Атанас Мангъров колко пъти досега се е сблъсквал със случай на трима лекари в едно семейство, които в рамките на седмица са починали от един и същи вирус.

„Няма такъв случай, питал съм лекари“, подчерта той и даде пример с няколко фатални случая от страната.

Най-толерираният бизнес е ресторантьорският“, изтъкна Папазян, а Витков добави, че всеки поема сам своята отговорност, отивайки на бар или ресторант.

Източник: Dnes.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече