Саботаж: Спираме Македония за ЕС, ако не смени тактиката си към нас

0

ЕС обаче няма много лостове, с които да принуди София да направи отстъпки, тъй като залогът е твърде голям

България ще настоява българските изисквания да бъдат заложени в преговорната рамка на Северна Македония и приемането ѝ може да бъде блокирано от София. Ако Скопие не смени тактиката си и не направи сериозни отстъпки по отношение на споровете със София, става все по-вероятно да се забави по пътя си към Европейския съюз.

Освен това е все по-вероятно България да не даде съгласие за провеждането на първата междуправителствена конференция между Северна Македония и Европейския съюз. 

При положение, че България има рамкова позиция на парламента си, приета с политически, а и с и национален консенсус през 2019 г., правителството няма избор и ще спре Северна Македония, ако тя не направи нещо съществено, което да отпуши процеса, коментираха дипломатически източници, пише Меdiapool. 

До 10 ноември остава много малко време и Скопие ще трябва да ревизира досегашното си поведение и да предприеме реални стъпки. Вместо това, Северна Македония е впрегнала усилията си да се представя в Брюксел като жертва, без да  прави нищо за изчистването на двустранните отношения, твърдят запознати със ситуацията. 

Според тях въпросът е каква тактика ще изберат северномакедонците и дали ще осъзнаят, че нещата са много сериозни и от тях се очакват реални действия.

Посланиците на страните членки на ЕС продължават да обсъждат преговорите за присъединяване на Албания и Северна Македония. 

Базираният в Брюксел сайт „Политико“ цитира свои дипломатически източници, според които се очаква България да каже „не“ на началото на първата междуправителствена конференция със Северна Македония заради спонсорираната от  Скопие антибългарска идеология.

В края на миналата седмица вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов каза, че на България се оказва дипломатически натиск да подкрепи безусловно Северна Македония за присъединяване в ЕС.

„Някои от македонците смятат, че германците и други европейски държави ще ни натиснат и ние да се съгласим безусловно да ги подкрепим. Те ни натискат, факт. Но, извинявайте, България има своето достойнство и има своята политика. Тя е суверенна държава“, подчерта Каракачанов.

ЕС обаче няма много лостове, с които да принуди София да направи отстъпки, тъй като залогът е твърде голям. Известно е, че премиерът Бойко Борисов е способен на резки смени в позицията си.

Очаква се македонският премиер Зоран Заев да посети България и лично да обсъди темата с Борисов. Посещението на македонският външен министър Буяр Османи у нас в началото на месеца не излъчи сигнали, че България е готова лесно да преразгледа позицията си и в Скопие вече са наясно. 

Източник: „Марица“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече