Бивш финансов министър: „Бюджет 2021“ е предизборно раздаване на пари на калпак

0

Трудно можем да наречем Бюджет 2021 „антикризисен бюджет“. По – скоро е бюджет, при който виждаме едно раздаване на калпак. Това е бюджет, създаден по линия на най-малкото съпротивление, с идеята – като се раздаде на калпак, после този калпак да се превърне в глас на следващите избори. Трябва много добре да бъде обяснено в доклада към бюджета – какво общо с COVID кризата имат разходите на калпак, защото според мен те нямат. Така коментира новата финансова рамка за 2021г. Петър Чобанов, бивш министър на финансите от БСП и директор на Института по икономика и политика в УНСС пред btv.

Критиките към проектобюджета за следващата година, публикиван от Министерство на финансите, не спират. Вчера Николай Василев го нарече също  „предизборен бюджет“ на хаотичните харчове.

„Този бюджет ще доведе до опасността да навлезем в дългова спирала„, категоричен беше Чобанов.

Като цяло дългът се очаква да нарастне над 5 млрд. лв. Очаква се за последните 3 месеца на годината да бъдат похарчени 6 млрд. лв. Това са едни стряскащи големи числа, които продъжават и следващата година.“ Очакваните дефицити са над 5%, което ни отдалечава на изпълнение на критериите за членство в ЕС, обясни той. „Ако в края на 2019г. консолидираният държавен дълг е около 25 млрд. лв. Очакванията са към 2023г. той да бъде 40 млрд.лв. Виждате какво огромно нарастване“, каза още Чобанов и прогнозира, според проектобюджета за 2021г., дългът всъщност да е още по-голям. Следващата година е предвиден нов, скромен дълг от 4 млрд. лв., които няма да стигнат до никъде“, каза Чобанов.

По думите му следващото правителство ще трябва да изтегли нов дълг и това е „гарантирано“.

Навлизаме в кризата Навлизаме в кризата. Освен коронавируса.  Проблемите са структурни и липса на реформи в целия ЕС или по-голямата част от него. Правителствата нямат стимул да правят реформи, защото получават помощи, има изобилие на ликвидност. Това финансиране на калпак се наблюдава и в други държави, не само тук, обясни бившият финансов министър. Добре, ще развалим икономиката и после ще я оправим. Най-големият ни проблем обаче е менталността – поведението и разграждането на държавността, което виждаме. Имаме фрагментирано познание и не можем да седнем и да се разберем за реформите, които сега е времето да се случат. Но докато не минат изборите няма как да го видим, каза още Чобанов.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече