Европроучване: 71% от българите не вярват на Правителството, 75% на Парламента

0

Мнозинството от българите заявяват, че икономическото положение е тежко, че растящите цени ги тревожат и че нямат голямо доверие на правителството и Народното събрание. Това показват данни от проучване, осъществено в края на юли и представено днес от Европейската комисия, предаде БТА.

На въпрос какво ги тревожи най-много, българските участници в общоевропейското допитване поставят на първо място икономическата обстановка (43 на сто) и растящите цени (37 на сто).

Според 82 на сто от българските участници икономическото положение у нас е много лошо, а 53 на сто заявяват, че финансовото състояние на семейството им не е добро.

За сравнение в ЕС средно 64 на сто от отговорилите оценяват като лошо икономическото състояние на страната, в която живеят, а 28 на сто съобщават за финансови тревоги в семейството.

В ЕС 49 на сто от участниците очакват в следващите 12 месеца обстановката да се влоши, а у нас на това мнение са 43 на сто. Подобрение очакват 20 на сто в ЕС и 17 на сто у нас. Мнозинството у нас (61 на сто) и в ЕС (58 на сто) не очаква промяна в следващата година в личното им положение.

Недоверие в националното правителство в нашата страна изразяват 71 на сто (при средно 56 на сто в ЕС), а в Народното събрание – 75 на сто (58 на сто недоверие в националните парламенти в ЕС).

Доверие в ЕС изразяват 48 на сто от българските участници в допитването и 43 на сто от останалите. В положителна светлина виждат ЕС 53 на сто у нас и 40 на сто от останалите.

Мнозинството от 59-60 на сто изразява оптимизъм за бъдещето на ЕС. Малко над половината българи (52 на сто) и ясно мнозинство сред останалите (70 на сто) заявяват, че се чувстват граждани на ЕС.

Източник: Dnes.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече