Международният икономист проф. Димитър Иванов: „Бюджет 2021“ ще закопае България в дългов трап

0

Проектобюджетът за 2021 г. се сдоби с поредния си критик, и то само за няколко дни след като бе публично обявен от Министерството на финансите (МФ). Днес забележките си към идеите на Кирил Ананиев и неговия екип изсипа икономистът от Лондон проф. Димитър Иванов, който се включи в ефира на бТВ. Той оспори обясненията на МФ, че това е „антипандемичен бюджет“, и заяви, че най-големият проблем на разписаните текстовете е, че те могат да вкарат страната в „дългов трап“.

„С проектобюджета за 2021 г. влизаме в дългов капан, в дългов трап. Скоростта на увеличение на нашия дълг надвишава темпа на растеж на икономиката ни и това се превръща в тенденция“, коментира професорът.

Той има предвид числата по дълга, обявени в проекта за бюджет и в средносрочната прогноза към него. Според текстовете там до края на 2023 г. България може да е натрупала дълг в размер на почти 40 млрд. лв. – сума невиждана през последните години. Само през тази година страната емитира две емисии облигации на международните пазари от 5 млрд. евро, бяха изтеглени и заеми от вътрешния пазар. За следващата година е предвиден таван от възможен нов дълг в размер на нови 4,5 млрд. евро.

Освен това обаче властта залага дефицит за тази и следващата година в размер на цели 10 млрд. евро общо.

„Следващото правителство ще бъде изправено пред дупка от минимум 16,6 млрд. евро. 10 млрд. лв. са само дефицитите, но има и един милиард лева допълнително за пенсии, които ще се изплащат през всяка една следващата година. После има два падежа по еврооблигации за съответно 2,4 и 2,2 млрд. евро, или общо 16,6 млрд. евро задължение за следващия кабинет“, изчисли професорът.

Така той се превръща в поредния експерт, който на практика нарича проекта за бюджет „бомба“ за следващите управляващи. Според бившия министър на икономиката Николай Василев проектът дори ясно показва, че е правен от хора, които нямат намерение да управляват в следващ мандат.

Проектобюджетът: хазната генерира дефицит от 10 млрд. лева за 2020 и 2021 г.

Проф. Иванов акцентира и върху друг критикуван от експертите момент – според тях този бюджет е не антипандемичен, както го описа финансовият министър Кирил Ананиев, а „предизборен“:

„Очевидно е, че това е предизборен бюджет, няма съмнение в това. За всеки от нас даването на повече заплати, пенсии, удвояването на доходите на хората в образованието е положително. Но тези разходи се отразяват на основните критерии на здравословността на бюджета, а това не е добре.“

„Разхитителен бюджет на кабинет, който няма намерение пак да управлява“

Друг голям проблем по думите на проф. Иванов е фактът, че не са разчетени никакви буфери за евентуалното засилване на кризата. Според него даването на повече средства в социалната сфера е хубаво от политическа гледна точка, но не е финансово устойчиво, защото не се знае дали парите на бюджета ще стигнат за новите решения, които едно задълбочаване на кризата ще изиска.

„Антипандемичен ли е този бюджет? Аз бих се усъмнил в това. Този проект не ни убеждава, че можем да излезем по-силни от кризата“, обобщи проф. Димитър Иванов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече