Доц. Димитър Чобанов: България ще бъде разглеждана като все по-рискова държава на международните пазари

0

България ще бъде разглеждана като все по-рискова държава на международните пазари, тъй като за тази и следващата година заложените дефицити са огромни. Сравнително консервативната фискална политика, на която България се наслаждаваше през последните години и която се оказа предпоставка за успешната емисия на дълг тази година, в момента е пречупена и всяка следващата емисия ще има все по-високи изисквания от международните пазари. Това заяви доц. д-р Димитър Чобанов, финансист, Институт за икономика и политики към Университета за национално и световно стопанство, в предаването „Светът е бизнес“ по bloombergtv.bg с водещ Ивайло Лаков.

„Заложените дефицити за 2020 г. и 2021 г. са действително огромни като на касова основа тяхната обща сума възлиза на 9,8 млрд. лева … увеличението на публичните разходи в социалния сектор е признание за неуспешно свършена работата от страна на правителството, което изглежда, че се стреми да навакса липсите в сектора без да има ресурса да го направи.“

По думите на доц. Чобанов „раздаването на пари в момента е неоправдано, тъй като не е съгласувано нито с доходите, нито с текущото финансово състояние на работещи и пенсионери“.

„Очаква се да се излеят огромни суми пари, които вместо да стимулират потреблението, прогнозирано да се увеличи дори и от самото правителство тази година, трябва да бъдат насочени в други направления – в стимулиране на частния сектор и бизнес средата, които поемат най-големия удар от кризата. Мярката 60/40 се оказа недостатъчна и прогнозата на правителството, че ще бъдат запазани 300 хиляди работни места е твърде оптимистична“

Доц. Чобанов изрази тезата, че мерките, заложени в проектобюджета за догодина са по-скоро свързани с предстоящите избори отколкото в борбата с коронакризата и отраженията й върху българската икономика.

Твърде оптимистичен е сценарият на правителството за спад на БВП от само 3%. Кабинетът направи тази прогноза отдавна, когато кризата настъпи и оттогава тя не е променяна. За съжаление обаче трите процента не са реалистични както за международните финансови институции, така и за ЕЦБ“

От разговора стана ясно, че сред мерките, които биха подобрили бизнес средата у нас, са най-вече данъчни облекчения за фирмите, разхлабване на регулациите за чужди инвеститори и намаляване на цените на енергийните ресурси.

В заключение доц. Чобанов коментира, че българската икономика и публичните финанси трябва да бъдат подготвени за потенциално неблагоприятни развития покрай откриването на ваксина в обозримо бъдеще – „проектобюджетът е по-скоро оптимистичен и средносрочните, и дългосрочните рискове не са достъчно оценени“, коментира гостът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече