Само за 7 дни: 40 000 души по света са починали от COVID-19

0

Заразените с Covid-19 по света се увеличават с бързи темпове. През миналата седмица техният брой е скочил с над 2,8 милиона души – най-големият ръст от началото на пандемията, показват данни на Световната здравна организация.

Броят на смъртните случаи за последната седмица  се е увеличил с почти 40 000, което е с няколко хиляди повече в сравнение с предишната седмица. Особено бързо нараства заболеваемостта в Европа – над 1,33 млн. случая за седмицата.

Франция, където са в сила едни от най-строгите ограничения на стария континент, планира да въведе едномесечна национална карантина в опит да ограничи разпространението  на коронавируса, съобщи телевизия Бе Еф Ем. Очаква се карантината да влезе в сила от полунощ. Днес президентът Еманюел Макрон ще излезе с телевизионно обръщение.

Според Бе Еф Ем планираната карантина ще бъде „по-гъвкава“ в сравнение със строгите ограничения през март. Вчера Франция съобщи за над 26 000 новозаразени, но ден по-рано беше поставен рекорд от 52 000 случая  за едно денонощие.

Във Великобритания за последното денонощие са регистрирани 367 смъртни случаи на хора с положителни проба за коронавирус – най-високият показател от 27 май насам.  Общо броят на заразените за последните 24 часа е 22 885 души, но по-тревожен факт е увеличаващият се брой на жертвите. За последен път по-висок брой жертви 422 е имало на 27 май. Общо броят на починалите с положителен тест възлиза на 45 365, а на всички, в чиито смъртни актове се споменава Ковид-19 вече надхвърли 61 000.  От Националнотата служба по здравеопазване коментираха, че се наблюдава тенденция на покачване на смъртните случаи и това вероятно ще продължи известно време. 

В четвъртък Нотингам преминава в най-високата трета степен на местна карантина. Същата мярка вероятно ще бъде наложена и в Западен Йоркшър. Повече от 8 милиона души в Англия, предимно на север, ще бъдат в карантина трета степен до края на седмицата. В Шотландия на места също се очаква да бъдат засилени ограниченията. На този фон в Шотландия е приложен различен подход – от понеделник в много райони пъбовете и ресторантите ще могат отново да сервират алкохол вътре в самите помещения.

На този фон Австралия регистрира едва 12 случая на заразяване с коронавирус за изминалото денонощие. 

Австралийският щат Виктория в сряда празнува края на строгата карантина, по време на която в столицата на щата Мелбърн в продължение на 112 дни бяха установени строги рестрикции на придвижването. Почти 5-милионният град премина през една от най-дългите карантини в света. Ограниченията бяха наложени в началото на юли, когато дневните случаи достигнаха почти 200 на ден. Мерките включваха комендантски час,а жителите имаха право да пътуват на разстояние най-много 5 километра от дома си и да спортуват за един час дневно на открито.
В полунощ във вторник карантината официално приключи, а на ресторантите, кафенетата, пъбовете и магазините беше позволено да отворят за клиенти.


Някои барове организираха тържества, подобни на новогодишните с отброяване на времето до полунощ, когато позволиха на ограничен брой клиенти да влязат през вратите с наздравици и конфети.
Жителите на Мелбърн все още са ограничени в пътуванията си до 25 километра. Това ограничение се очаква да отпадне на 8 ноември.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече