Равносметката: За две години държавата не е ремонтирала нито един от 418 опасни язовира

0

Министърът на икономиката не каза колко от отпуснатите 500 милиона лева вече са похарчени

За повече от две години държавата все още не е ремонтирала нито един от 418-те опасни язовира. За техния ремонт през лятото на 2018 г. бяха отпуснати над 500 млн. лв. и беше създадено специално държавно предприятие – „Управление и стопанисване на язовири“ , което е на подчинение на Министерството на икономиката.

За създаването на компанията отделно бяха отпуснати още 12 млн. лв., пише Mediapool.

Към момента са открити строителни площадки на 82 язовира, чийто ремонт ще струва над 195 млн. лв., каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред бТВ. За сравнение в началото на годината се работеше едва на 7 обекта.

По думите му експертният съвет е одобрил ремонта на общо 204 от опасните язовири, който ще струва общо 350 млн. лв. Само за проектирането на строително-ремонтните дейности ще отидат 11.5 млн. лв., каза Лъчезар Борисов.

Той посочи, че от два от язовирите – „Бели Искър“ и „Огняново“ край София са прехвърлени за управление и ремонт на ВиК холдинга с решение на правителството. Отделно Министерството на икономиката е превело над 10 млн. лв. на Столична община, за да изгради реверсивна връзка за осигуряване на резервно водоснабдяване на София.

Министърът на икономиката не посочи каква част от отпуснатите от държавния бюджет 500 млн. лв. вече са усвоени. Той не коментира и начина, по който се изразходват парите, най-вероятно защото това става по схемата „Автомагистрали“.

При язовирите схемата се осъществява чрез държавното дружество „Монтажи“, което е под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК), а тя пък на подчинение на Министерството на икономиката. След това по неясен принцип „Монтажи“ превъзлага строителните дейности на външни изпълнители.

„Монтажи“ осъществи и проекта за около 30 млн. лв. за осигуряване на резервното водоподаване на Перник по време на миналогодишната водна криза.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече