Мими Виткова поясни: Пълен хаос цари и в държавата, и в здравната система

0

Системата отдавна е блокирана, в момента тази блокировка е на показ на обществото

Легловият фонд е напълно достатъчен, за да поеме доста по-голямо натоварване с COVID-19 пациенти. В момента го използваме нерационално, проблемът на системата е друг. Това мнение изрази пред БНР бившият здравен министър Мими Виткова.

От чужбина не чуваме да е блокирана системата от нежелание да работи с тази патология, докато у нас това го чуваме непрекъснато, заяви Виткова.

„Искаш или не искаш да работиш – трябва да работиш, ти си завършил медицина. Нима когато е имало предишни епидемични взривове, нашите колеги са били по-образовани? И са се справяли с тях. Полиомиелити и какви ли не инфекциозни заболявания са връхлитали света“, коментира тя в предаването „Преди всички“.

Системата отдавна е блокирана, в момента тази блокировка е на показ на обществото, смята бившият здравен министър. По думите на Виткова този блокаж се е получил преди повече от 20 години. „Когато я направихме сергия, всички станаха търговци, насила ги направихме търговци всички лекари и всички лечебни заведения и оставихме пазара да решава най-сложните проблеми“.

„Когато сме пуснали търговците в храма, няма храм“, допълни тя. „Пазарът в здравеопазването не работи. Това го доказва сегашната епидемия.“

Със заканителни жестове и заплахи няма да решим проблема, заяви Виткова, визирайки намеренията на здравния министър проф. Костадин Ангелов да започне обиколка по болниците и да се спре финансирането от НЗОК на лечебните заведения, които отказват да приемат пациенти с коронавирус.

В огромен дефицит сме на медицински сестри, посочи Мими Виткова във връзка със заявеното от Костадин Ангелов, че той самият ще влезе да лекува болни с Covid-19 и ще призове и депутати лекари да направят това. „У нас медицинските сестри са наполовина от необходимия брой, даже под половината. Хубаво, ще влезе здравният министър и 10 депутати. А сестри откъде ще намерим?“

Мими Виткова смята лятото за пропиляно за организация на здравната система, за да е готова наесен. „Така че да е ясно къде, какви и колко легла ще се разкриват. Сега започва тепърва спорът.“.

„Блокирането на лечението на останалите заболявания не е с по-малък риск, отколкото дефицитът на легла за Covid“, предупреди още Виткова.

„Претоварваме болничната система от незнание. Наистина е трагедия – личният лекар остана лекар на телефона. В редица страни т.нар. извънболнична помощ е ангажирана именно с пациентите, които са на домашно лечение“, подчерта Мими Виткова. „Даже контактните лица, които остават вкъщи – те не знаят какво да правят: да се тестват ли, да не се ли тестват…“

Системата и държавата ни е в пълен хаос. Това е загубеното време. Това би трябвало да е сериозна поука за нас“, категорична е Мими Виткова.  

„Спряхме плановите операции преди да затворим нощните заведения и това е ужасно несправедливо“, коментира бившият здравен министър и добави:

„Не ми се ще да изпаднем в ситуация да избираме между живота и глада.“ 

Източник: БНР

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече