Далеч от консенсус: България втвърдява тона към Северна Македония

0

Не можем да си затваря очите и да се правим, че няма нарушения при изпълнението на договора от страна на Северна Македония, съобши на брифинг вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Има шанс да постигнем съгласие по преговорната рамка за членството на Република Северна Македония Европейския съюз, това съобщи на брифинг вицепремиерът.

„Имаме напредък по отворените въпроси. За името, използването на краткото име е важно те да декларират, че това не е е свързано с териториални или малцинствени претенции. По отношение на езика също им сближаване на позициите. Към този момент имаме пробив. Благодаря на германското председателство за инициативата. Но все още не сме готови да кажем „Да“, обяви министър Захариева. Северна Македония и България трябва да изгладят различията си до 10-ти ноември.

Вчера Екатерина Захариева беше в Берлин, където по покана на германското председателство на ЕС се състоя дискретна среща с представители на правителството на Република Северна Македония.

Целта на разговорите в германската столица бе България да изложи условията, при които би могла да подкрепи започването на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС. Остават само броени дни, в които Европейския съюз трябва да вземе решение дали или не Република Северна Македония ще започне преговори по същество.

Преди дни пред Reuters Екатерина Захариева заяви, че България губи търпение по отношение на нежеланието на СР Македония да прилага Договора за приятелство, който премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха през 2017 г.

До този момент не сме в състояние да одобрим постигнатото, но работим активно и с германското председателство. Надяваме се на ясно деклариране, че няма да се подкрепя на национално ниво за въпроса за малцинствата и в двете страни.

Не можем да приемем, че ще продължава да се води антибългарска кампания в съседката ни. Имаме още шанс да постигнем споразумение.

Още не сме доволни, че да кажем „да“ на членството на Северна Македония в Европейския съюз, категорична е Захариева.

Източник: BG-voice.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече