ОЛАФ потвърди: Миню Стайков е извършвал измами по европейски програми

0

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) потвърди изцяло резултатите от разследването срещу Миню Стайков. Специализираната прокуратура е получила Заключителен доклад от приключило разследване на Европейската служба за борба с измамите по подозрения за „престъпно засягане на финансовите интереси на Европейския съюз по проекти в страната“. 

Те били свързани с Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018 г., съобщават от държавното обвинение.

Разследването на ОЛАФ е протекло паралелно с наказателното производство на Специализираната прокуратура срещу Миню Стайков и още 13 подсъдими. То започнало на 11 октомври 2018 г., след като службата била сезирана от Спецпрокуратурата за установени нарушения и престъпления при кандидатстването и реализирането на проектите.

На 25 октомври 2019 г. Специализираната прокуратура приключи разследването по наблюдаваното от нея наказателно производство и внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 14 български граждани, сред които подсъдимият Миню Стайков и 5 длъжностни лица от Държавен фонд „Земеделие”. Започналото производство вече е в напреднала фаза. По него са разпитани повечето от свидетелите на прокуратурата и на защитата.

„Заключителният доклад на ОЛАФ припокрива фактите и изводите в обвинителния акт на Специализирана прокуратура. В доклада изрично се отбелязва, че са идентифицирани множество нередности и престъпления, осъществени при кандидатстването и изпълнението на посочените от обвинението проекти, целящи личната облага на конкретно физическо лице (подсъдимия Миню Стайков)“, уточняват още от прокуратурата.

Разследващите от ОЛАФ изрично посочват, че бенефициентите са създали изкуствени условия с цел заобикаляне тавана на разходите за целия период на изпълнение на двете програми. Така един от подсъдимите и контролираните от него юридически лица са „генерирали по престъпен начин значителен финансов ресурс от средствата, предоставени от ЕС“.

В началото на следващото съдебно заседание по делото Спецпрокуратурата ще представи на съда доклада на ОЛАФ и ще поиска той да бъде добавен към доказателствата по делото.

Източник: Vesti.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече