Статистика: Над 50% от българите смятат Ковид мерките на Борисов за неработещи

0

Над 50% от българите смятат, че коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип, 21 на 100 пък определят новата зараза като смъртоносно опасна за човечеството и едно от най-страшните неща, което хората са преживявали. Това сочи проучване на „Галъп интернешънъл“, направено в края на октомври.

„Галъп“: COVID-19 раздели българите, ето какво мислят за Борисов ГРАФИКИНовиниИнформация

24,3% намират, че „Коронавирусът не е сериозна опасност и напрежението около него е по-скоро шумотевица и паника“.

Дяловете на тези три реакции – паническа, тревожна и спокойна – варираха в годината. Винаги надделяваше междинното възприятие, но с различни нюанси.


Например, в началото паниката набъбна, за да почне после постепенно да спада и да стигне ниски нива през лятото. Сега обаче отново показва признаци на ръст.

Спокойната реакция пък е в най-високото си ниво от началото на пролетта насам. Междинната реакция сега остава с най-висок дял измежду трите опции, но като че ли е в най-ниските си нива от началото на пандемията въобще, се посочва в проучването.

„Галъп“: COVID-19 раздели българите, ето какво мислят за Борисов ГРАФИКИНовиниИнформация

Относно ограниченията, въвеждани заради пандемията и нарастващия брой заразени има превес на тези, които смятат, че те са необходими.

42,5% признават, че им е писнало от всякакви ограничения. Мнозинство от 54,8% не приемат подобна позиция. Известен дял се колебаят.

50,6% приема, че маските осигуряват добра защита. 45,7% са на обратното мнение, а има и известен дял колебаещи се. В общи линии, българите явно показват разбиране към мерките и необходимостта от тяхното съвестно спазване, но явно личи, че немалки дялове предпочитат да вярват и в алтернативни истории.

Мненията са почти равно разделени и по въпроса дали са необходими отново твърди ограничителни мерки. Ако при предходния скок, през лятото, около 60% са били несъгласни, а под 40% – съгласни, сега отговорите са в съотношение 50,8% съгласни (21,8% по-скоро съгласни и 29% напълно съгласни) срещу 47,6% несъгласни (18,6% по-скоро несъгласни и 29% напълно несъгласни). 

Въпреки тази тенденция и ръста на новите случаи обаче, ясно мнозинство в подкрепа на нови мерки липсва – за разлика от настроенията през пролетта, когато по много критерии личеше сериозна обществена готовност за повече ограничаване.
 

На границата на октомври и ноември общо 44,5% са напълно съгласни (15,1%) или по-скоро съгласни (29,4%), че правителството, начело с Бойко Борисов, се справя добре със ситуацията с коронавируса, а общо 53,6% са по-скоро несъгласни (25,2%) или напълно несъгласни (28,4%).

През пролетта делът на положителните оценки беше преминал и 70% и това се дължеше на бързата реакция, на страха, който навсякъде по света накара хората да забравят политическите различия, както и в крайна сметка на сравнително ниския брой отчетени в България случаи.

През лятото обаче, с новия ръст на случаи, имаше и разколебаване в оценката. С решителния ръст през есента, а и вероятно с новия политически контекст от лятото насам, оценките са по-ниски.

Източник: „ГАЛЪП“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече