Пир по време на чума: Спецсъдиите ще вземат 16 заплати през 2021 г.

0

10% увеличение на възнагражденията се предвижда за всички в съдебната власт

Спецсъдиите догодина ще вземат не 12, а 16 заплати. Колегите им съдии в натоварените съдилища ще получат по три бонус заплати. А всички, работещи в съдебната система – общо 14 352 души, ще получат увеличение от 10%. Това предвижда бюджетът на съдебната власт за 2021 г., който беше приет на първо четене от правната комисия в парламента, пише lex.bg.

За 2019 г. беше заложено спецмагистратите да получат до 3 заплати отгоре. 

По закон спецмагистратите имат право годишно на до 6 основни месечни заплати допълнително. Това правило действа от началото на 2018 г., а поправката беше прокарана уж, за да бъдат привлечени желаещи да работят в спецструктурите, след като към тях бяха прехвърлени делата за корупция по високите етажи на властта. Подозренията обаче са, че специалните бонуси са заради очакването актовете на спецмагистратите по знаковите дела да удовлетворяват управляващите.https://if-cdn.com/CLTbpjo?v=1&app=1

Тази година безпрецедентно поисканото от Висшия съдебен съвет (ВСС) и даденото от правителството съвпадат, като има разминаване само от 29 млн. лв. по отношение на капиталовите разходи.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев посочи, че този бюджет ще позволи назначаването на още 100 съдебни помощници в съдилищата, на нови 74 системни администратори и на още 138 деловодители, които са необходими заради внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС).

Главният съдебен инспектор Теодора Точкова също посочи, че парите, които правителството предлага на Инспектората към ВСС за 2021 г. ще са достатъчни, за да работи той спокойно. Мандатът на Точкова отдавна изтече, но тя продължава да стои на поста, вместо да подаде оставка, за да напомни на депутатите, че нарушават закона, като не избират неин приемник.

От БСП обаче заявиха, че няма да подкрепят нито предложението на ВСС за бюджет на системата, нито това на Министерския съвет, тъй като не виждат заложени реформи. Според Крум Зарков това е бюджет на статуквото. Според него ВСС нищо не свършил за реформата на съдебната карта на съдилищата, а пък при прокуратурите, въпреки реформата не са спестени средства, а се предвиждат още повече.

Автор:

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече