„Евростат“: Коронавирусът съсипа пътуванията с влак

0

Огромен е отливът на желаещи да използват услугите на БДЖ и наброява 37 %, или малко над 2 млн. спад за второто тримесечие, показват данните на Евростат.

Тенденцията за понижение е налице още през първите три месеца на годината, когато пътуващите са били почти 4,6 млн., което е намаление със 7% на годишна база, но това далеч не се случва само на родна територия.

По брой пътници най-значимо е намалението в Германия – от 725,6 млн. до 295 млн., или спад от 56% на годишна база през второто тримесечие. Във Франция пътниците в жп транспорта намаляват с 262,5 млн. до 74 млн. На годишна база спадът е от 78 на сто.

В процентно изражение сериозен спад записва Ирландия, където понижението е от 94 на сто, (с 11,6 млн. по-малко пътуващи) до 745 хил. спрямо същия период на 2019 г. Във Великобритания, която вече не е част от ЕС, картината също е мрачна – пътуващите са с 92%, или 413,5 млн., по-малко в периода април – юни. 36,2 млн. пътници са ползвали услугите на жп транспорта в страната през тези месеци.

Незначителен е спадът в Нидерландия, където ползващите услугите на железопътния транспорт през второто тримесечие са с 198 хил. по-малко, или понижение от 0,2% на годишна база. Броят на пътуващите във влаковете в страната остава постоянен – малко над 97 млн. души, и през първото, и през второто тримесечие.

Швеция, която остана до голяма степен отворена в първата вълна на коронакризата, също има намаление на пътуващите в жп транспорта. По данни на Евростат през първото тримесечие на годината спадът е от 9% и малко над 60 млн. пътници са ползвали този тип транспорт. През второто тримесечие на годината обаче понижението вече е от 56% до 29,4 млн. пътуващи с влаковете в страната.

Източник: „Марица“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече