Шефът на БЛС: Обществото се провали – вече сме в ситуацията, описана от проф. Мутафчийски

0

„Ние кревати имаме много. Аз и 300 кревата мога да открия. Но понеже не мога да ги обезпеча с персонал, те ще си бъдат само кревати. Медицинско легло е такъв креват, който е обезпечен с ресурс, за да обслужваш пациента, легнал на него. Както финансов, така и кадрови ресурс от компетентен медицински персонал”, заяви пред NOVA председателят на Сдружението на общинските болници  д-р Неделчо Тотев.

Той обясни, че в управляваната от него многопрофилна болница в Чирпан, голяма част от лекарите и сестрите са на пределна възраст, с хронични заболявания и някои напускат, уплашени от коронавируса.

Повече от 3 800 са хоспитализираните пациенти с ковид-19 в момента в България. Това са почти 10% от всичките 39 хил. легла за активно лечение в страната, обясни председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

„Този вирус има една слабост – той не поразява тежко младите. Нашите надежди са изцяло към младите колеги, които неуморно работят в тези отделения. Ние казахме пролетта, че ще се стигне до момент, в който системата няма да може да поема повече пациенти. В момента няма хаос, а високо напрежение. Има отделни лични трагедии на хора, които искат да се лекуват, но не могат. Това нещо се случи и в други много по-развити държави. Лекарите не са виновни. Системата се справя. Обществото се провали. То трябваше да разбере, че ние няма да можем да помогнем на всеки”, заяви д-р Маджаров.

Не ми се иска да стигаме отново до блокада и хора да остават без работа, заплати и препитание, защото това е друга трагедия. Какво пречи на нашето общество да помогне на своите лекари и медицински сестри? Защо да се затваряме, ако не можем да спазваме правилата за маските?”

Председателят на Българския лекарски съюз е категоричен, че въпреки че правото на здравна грижа е гарантирано от Конституцията на България, в условията на настоящата криза ще има случаи, при които болниците ще отказват прием.

„Епидемията практически е като вълна. Тя ни залива и минава зад нас. Ясно е, че ще има такива случаи. Всеки ден се боря с това, въпреки че имам много добри контакти, да намирам места за мои познати и близки, които са се разболели, влошават се със симптоми на пневмония и няма къде да бъдат приети”, посочи д-р Маджаров.

Ние сме в ситуацията, описана от проф. Мутафчийски. Доц. Мангъров обяви, че естественият подбор ще мине като лек ветрец покрай нас и ще получим един хубав имунитет всички и тук-там, някоя и друга съчка, индивидуална, ще изгори. Само че не се оказа така, а се случва точно това, което заяви проф. Мутафчийски”.

„Системата е притисната и трудно даваме помощ по другите заболявания. Плановият прием е прекратен, точно защото сме се концентрирали в ковид”, каза д-р Маджаров.

„Като общество трябва да изпълним сегашните нетежки мерки, за да не отиваме към още по-драстични. Със сила, полиция и рестрикции е трудно да пребориш нещо. Не мисля, че трябва да стигаме до барикади по улиците”, добави д-р Маджаров.

Източник: Нова телевизия

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече