Македонски медии ни заливат с антибългарски публикации, МВнР спря да ги брои

0

Отношенията между България и Северна Македония остават обтегнати дори по време на съвместното им председателство на Берлинския процес – германска инициатива, която цели да съдейства на евроинтеграцията на Западните Балкани.

Това пролича на пресконференцията, която дадоха външните министри на София и Скопие – Екатерина Захариева и Буяр Османи, съвместно с първия немски дипломат Хайко Маас. „Ако няма истинско помирение и честно, с дух на добра воля поставяне на масата и решаване на отворените въпроси, това помирение няма да бъде възможно”, заяви Захариева.

Тя посочи, че само в последните няколко месеца в Скопие е имало толкова много антибългарски публикации, че външното ни министерство дори не може да ги изброи.

„Ние спряхме да ги броим след десет хиляди, меко казано, негативни публикации, по-скоро бих ги определила като език на омразата към България. Не бива това да продължава. Мога само да потвърдя, че България е и ще продължава да бъде една от държавите, които ще поддържат Северна Македония и страните от Западните Балкани по пътя, по който са тръгнали. Разбире се обаче, те също трябва да понесат своята отговорност. Трябва двете страни с дух на добра воля да придвижим напред отворените въпроси, така че след 30 години някои други министри, някои други премиери да не преживяват същото, което преживяваме ние”, допълни българският външен министър.

На въпрос на северномакедонски журналист дали България е готова да носи отговорност за решенията си пред останалите членки на ЕС Захариева отговори така: „Нашите условия не са променени от много години и аз се учудвам, че това някакси изглежда, че е ново за вас. И, да, ще понесем отговорността си. Ние сме свикнали да носим отговорност. Но аз искам и колегите от Скопие да я понесат.”

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече