Доц. Спас Ташев: За 30 години България пропусна много шансове в отношенията с Македония

0

Случващото се между България и Северна Македония в момента е логична последица от последните 30 години. Това каза доц. Спас Ташев, Институт за изследване на населението и човека при БАН, в предаването “Светът е бизнес” по Bloombergtv с водещ Ивайло Лаков.

„Един анализ на от страна на Министерство на вътрешните работи показва, че само за три месеца имаме над 10 хил. публикации в македонските медии с антибългарско съдържание“.

С оглед на създалата се ситуация Ташев смята, че България е постъпила правилно блокирайки преговорната рамка на ЕК с Република Северна Македония, като според него вина за ситуацията има и нашата страна.

„За последните 30 години българската политика към Македония имаше две много важни особености – непоследователност и плахост. Поради тази причина пропуснахме много шансове да решим част от проблемите“.

По думите му обаче в средносрочен аспект тази ситуация не ни устройва и България трябва да промени политиката си от пасивна към проактивна.

„Трябва да изпълним със съдържание и конкретни инициативи Договора за приятелство и добросъседство, защото в момента той почива само на едни добри пожелания, но нито една сфера не е придвижена напред“.

Според Ташев без да имаме инструмент за въздействие върху обществото в Македония, няма как да очакваме промяна на нещата. От друга страна обаче той заяви, че в момента много надежди са възложени на съвместната комисия, която не функционира добре.

„Българските претенции срещу Македония не са добре формулирани“.

По неговите думи ние искаме от Македония невъзможното, защото „станалото в Скопие не е причина, а последствия. Причината е в Белград“.

„От тази гледна точка, Македония се нуждае от една българска подкрепа, за да преодолее тези зависимости“, каза Ташев.

Източник: bloombergtv.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече