Истината: България има нужда от най-малко 30 хиляди повече медицински сестри

0

На здравната система в България се нужде от най-малко 30 хилияди повече медицински сестри, а в условията на Сovid-19  необходимостта нараства още повече. Това заяви Милка Василева, председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, в предаването „Бизнес старт“ по bloombergtv с водещ Живка Попатанасова.

„Проблемът не може да се реши за ден, тъй като се натрупва през последните 25 години“.

„Няма болница в страна, която да няма проблем с медицински сестри и лаборанти. Колеги се прехвърлят от едно отделение в друго, но това крие рискове“, заяви Василева.

„Прекомерната умора от последните няколко месеца съсипва здравето на специалистите и те не могат да изпълняват задълженията си качествено“.

„Ако бъде увеличен приема на медицински сестри това ще даде резултати едва след 15 години, но проблемът не е в приема , а в липсата на мотивация сред младите да учат тези специалности и да останат в България, тъй като всички работим за подаяния“, обясни Василева.

Гостът каза също, че е необходим точен и ясен регламент за заплати, а не да се раздават бонуси при определени обстоятелства като коронавируса.

Източник: bloombergtv.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече