Икономисти: Коронакризата ще доведе до тежък икономически удар и едни изгубени три години

0

2021 година ще е година на възстановяване от тежък удар, който получихме пред 2020-а.

2021 година ще е година на възстановяване от тежък удар, който получихме пред 2020-а. Това, което Европейската комисия дава като прогноза, е, че ще се върнем към старата си траектория през 2022 година. Това каза пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Грубо казано, коронакризата ще доведе до едни изгубени три години.“ Институтът за пазарна икономика ще представи традиционния си алтернативен на държавния бюджет. Водещият мотив за тазгодишния алтернативен бюджет е възстановяването и икономическият растеж„, подчерта Ганев.

Ако при идването на пандемията през март и април трябваше да се търсят отговори на икономическия удар, вече се намираме в различна ситуация, в която ударът отмина: каквото сме защитили с мерки като 60/40, то вече се е случило или пък вече е изпуснато работно място. Оттук нататък трябват вече по-широки мерки за възстановяване и икономически растеж“, коментира Петър Ганев.

„Директният отговор в здравната и социалната система е ясен. Той е неизбежен като еднократни коронамерки“, допълни Ганев. Ганев посочи, че е необходимо ускоряване на данъчната амортизация на практика на 100% още първата година и временно намаляване с 5-процентни пункта на осигурителната тежест, защото това ще даде стимул на компаниите. „Отпускането на вратичката за ДДС“ според икономиста е контрапродуктивно.

„То е конкретна мярка, за два-три конкретни сектора, което първо ще има спорен ефект и по-скоро ерозира приходната част за сметка на доста повишаваща се разходна. Затова има и риск към потенциално бъдещо вдигане на данъци, тъй като ако ние продължаваме да пробиваме дупки в приходната част, без реално да намаляваме данъците за всички, просто в конкретни сектори се пробиват дупки, а в същото време вдигаме текущите плащания, обичайните социални – пенсии, социално подпомагане и т.н. без да има кой знае какви реформи в тези системи, поставяме тази тежест върху бъдещата консолидация на бюджета.

Ако няма такава консолидация, в един момент е неизбежно да започне да се говори за вдигане на данъци. В един момент може да стане тема, ако „изпуснем“ бюджета, поясни той.

В контекста на пандемията от коронавирус държавният бюджет за следващата година трябва да акцентира върху пакет от бързи и смели структурни реформи, и да насърчава инвестициите, заетостта и производителността. Това са част от препоръките на експертите от Института за пазарна икономика (ИПИ), които ще представят днес своя проект на алтернативен бюджет.

Вече 18 години ИПИ представя свой проект на държавния бюджет, който отразява препоръките на експертите към основния финансов закон. Предвид пандемията фискалната политика през следващата година трябва да гарантира ефективни антикризисни мерки, но и да създаде достатъчно буфери в бюджета, които да осигурят стопанска сигурност. Експертите препоръчват още – фокус върху възстановяването и бързия икономически растеж, както и внимателна преценка на данъчните ходове.

Това, от което ще имаме нужда всички за едно по-бързо възстановяване е данъчна система, която насърчава или поне не пречи на новите инвестиции и новите работни места“, коментира Лъчезар Богданов, главен икономист на ИПИ.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече