Томислав Дончев прогнозира: Епидемичният ад ще е през декември

0

Очаква се най-тежкият натиск от страна на пандемията да е през декември, обяви  вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Неделята на NOVA“ по Нова телевизия.

„Държавата се опитва да предприеме целия спектър от мерки, който е необходим – първо за борба със заразата, за предпазване на хората и в същото време да вземе социално-икономически мерки. Държавата трябва да е на мястото си, държавните контролни органи трябва да следи за спазването на мерките. Обществото трябва също да полага усилия“, добави вицепремиерът.


Той обяви, че в страната има разкрити достатъчно легла, но има нужда от подобрение в системата за координация и логистика.

„Очаква се, може би, най-тежкият натиск от страна на пандемията да е месец декември. Това е прогноза, която не се базира на повтарящ се модел. До сега не сме се сблъсквали с това заболяване, науката знае все още малко за него. Но в един момент, дори и без ваксина, самият факт, че един значителен процент от населението ще се е срещнало със заболяването, ще ограничи разпространието. Но това трябва да върви със спазването на всички мерки„, заяви Дончев.

Вицепремиерът посочи, че сепаративни преговори относно бъдещата ваксина няма, а преговорите се водят на ниво ЕС.

Все още нямаме одобрена ваксина. България трябва да гарантира на българските граждани безопасна ваксина, която не крие риск за здравето им – безплатно. И тя ще бъде по желание„, добави той.

Вицепремиерът коментира и наболелия казус с дистанционното обучение на учениците.

Предприемат се регионални мерки в зависимост от темпа на заразата и броя заразени. Ние трябва да се борим между две злини – от едната страна е здравният риск, който никой не може да го пренебрегне, от друга страна рискуваме едно поколение да изкара една година с тежки дефицити в образованието си. Не трябва да залитаме в нито една от двете крайности. Гъвкавият подход е най-добър“, изрази мнение Дончев.

Източник: Dnes.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече