НЗОК се вразуми: Личните лекари ще предписват тест при 2 симптома

0

Няма нужда от положителен резултат за болничен – той се дава и за остра вирусна инфекция, препоръча шефът на касата16 Ноем. 20201 336

Има напредък при електронните направления за PCR тест, които ще издават личните лекари, но въпреки това няма яснота кога те най-сетне ще са факт. Това се разбра от участие на управителя на здравната каса проф. Петко Салчев в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице“ по Би Ти Ви.

НЗОК се е вразумила и е намалила на два симптомите, които ще са необходими за издаване на направление за тест от общопрактикуващите медици. Така ще е достатъчно човек да има например кашлица и температура, за да получи право на безплатно изследване, потвърди Салчев. Общият набор от симптоми на коронавирус ще бъде 11. Първоначално касата предложи невъзможни условия за тази „екстра“ – трябваше да са налице поне пет от седем симптома, за да получи човек направление за PCR тест от джипито си, като сред тях беше и резултат от пулсоксиметрия, въпреки че не всеки има такъв апарат.

От интервюто се разбра още, че има договорка да няма лимити за броя направления за тестове, които ще могат да изписват личните лекари. Салчев описа вече демонстрираната процедура – електронното направление ще се генерира в електронната система с уникален номер, който джипито ще може да изпраща по есемес или просто да издиктува по телефона на пациента си, а той ще получи съответния тест във всяка лаборатория с договор с НЗОК, като ще е достатъчно само да каже номера.

Въпреки всички тези добри вести, яснота кога ще има електронно направление няма. Салчев спази традицията да хвърли топката за това в чуждо поле и заяви, че това зависи от „Информационно обслужване“. Фирмата пък преди седмица обяви, че е абсолютно готова, но чака номенклатури и кодове от МЗ. Министерството на свой ред твърди, че е въпрос на подписване на анекс към националния рамков договор между касата и лекарския съюз.

От обясненията на шефа на касата стана ясно още, че напразно хората чакат с дни да получат предписание за карантина след положителен PCR тест, за да си извадят на това основание болничен. Този въпрос може да се реши и без PCR, заяви Салчев. „След като можете да прегледате даден човек и да установите, че има остра вирусна инфекция, то значи може да се издаде болничен лист за тази инфекция. Клиничната картина не зависи от теста“, увери той.

Шефът на касата потвърди, че пътеката за пневмония също ще се заплаща колкото тази за вирусни инфекции – 1200 лв. на пациент, но само ако е доказано наличие на COVID-19 с PCR тест. Салчев обяви, че намира и сегашната цена, на която НЗОК плаща теста – 60 лв., за висока. Както е известно, толкова евтино плаща само касата. Гражданите плащат двойно повече, ако правят по свое желание изследване. 

Недостъпно високата цена на PCR-теста у нас е един от най-спорните въпроси на корона кризата. Салчев обяви, че неговата цена при доставката е между 17 и 25 лв. Той обаче посочи, че всяко лечебно заведение и лаборатория договарят цените си на свободния пазар. От публикуваното предложение на касата за анекс към рамковия договор се вижда, че тя предлага корекция на сумата, която плаща за теста – 60 лв., като новата цена не е обявена.

Клиничната пътека е за минимум 5 дни и максимум 14-15 дни, като има начин хоспитализацията да се удължи, ако това се налага, обясни управителят на НЗОК.

СИМПТОМИ

Новото предложение на касата вече е публикувано на сайта на лекарския съюз. От него се вижда, че PCR тест ще се предписва при два от следните симптоми – новопоявила се температура; новопоявила се кашлица (предимно суха); новопоявила се силна отпадналост; новопоявила се загуба на вкус и/или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия; главоболие; диария; гадене и повръщане; гърлобол; кислородно насищане по-малко от 92 на сто (или по-малко от 88 на сто за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест) при извършване на пулсоксиметрия, ако има такава възможност. Според личните лекари резултатът от рентгенография, доказваща суспектна за COVID-19 пневмония, както и анамнеза за контакт с доказано инфектиран с КОВИД-19 са самостоятелни критерии и основание за тестване.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече