Официално: Българите, подаващи сигнал за злоупотреба с европари, стават защитени свидетели

0

Българите, които подадат сигнал за злоупотреба с европари, ще бъдат защитени свидетели. Това предвижда Националната стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз в 2021-2027г. Документът е изготвен от дирекция в МВР, която работи по защита на финансовите интереси на Еврокомисията.

На 11 ноември правителството прие на редовното си заседание Решение за приемане на Национална стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз, за периода 2021-2027 година

Гражданите ще бъдат информирани чрез мащабна кампания, за да са наясно какво означават нередност, съмнение за измама и конфликт на интереси и така по-точно да формулират сигналите си. Те обаче трябва да са спокойни, че подавайки информацията няма да бъдат преследвани. Подаването на сигнали за нередности и измами с европейски средства е действие, което много граждани не биха направили заради страх от отмъщение или уволнение, а те имат ключова роля за разкриването и предотвратяването на нарушения.

От 2014 до 2019 г. 66% от всички нередности с пари от Европейския съюз са свързани с нарушения по процедурите за възлагане на обществени поръчки. При 20% от всички не са изпълнени договорите, само при 5% са установени недопустими и неоправдани разходи, а при 4% са подавани неверни сведения при кандидатстването по проекти, финансирани с пари от ЕС. 1,4% от всички нередности за изминалите 5 г. са опити за документна измама и 0,7% – опити за двойно финансиране.

Основната част от приходите в бюджета на ЕС идва от държавите членки. Те, заедно с Комисията, участват също и в споделеното управление на около 80% от бюджетните разходи. Останалите 20% от разходите се управляват пряко от службите на Комисията, отчасти съвместно с администрациите на страни извън ЕС и международни организации.

На ниво ЕС значението на борбата с нередностите и измамите е изрично подчертано през 2019 г., когато за първи път в състава на новата Комисия има европейски комисар, в чието портфолио изрично се упоменава задачата – координиране на борбата с измамите. Освен това в процес на обсъждане е проект 17 на нов регламент, който е насочен към подкрепа на спазването на върховенството на закона.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече