През пандемията: Ядем повече мляко за сметка на хляба и зарзаватите

0

Средният доход на човек от домакинството е 1754 лв.

Пандемията не успя сериозно да свие доходите и харчовете на домакинствата. Разходите за поддръжка на жилището и за здравеопазване са нараснали през лятото, а предвидените за свободното време са намалели. Това  сочат данните на Националния статистически институт през третото тримесечие на 2020г. 

Средният доход на човек от домакинството е 1754 лв., което е с 2.2% повече спрямо същия период на миналата година. В структурата на общия доход най-висок остава делът на работна заплата (55.2%), следван от този за пенсии (29.6%) и от самостоятелна заетост (6.5%). 

Спрямо третото тримесечие на 2019 г. относителният дял на парите за пенсии нараства с 2.4 процентни пункта,  а от самостоятелна заетост и извън работната заплата намаляват с по 0.2 процентни пункта.

И през настоящата година българинът харчи най-много пари за храна и безалкохолни напитки (30.1%), следвани от разходите за жилище (17.8%), данъци и социални осигуровки (13.6%) и разходите за транспорт и съобщения (11.3%).  Делът на сумата, използвана за свободното време, културен отдих и образование, намалява с 2.4 процентни пункта, а за алкохолни напитки и цигари – с 0.2 процентни пункта.

От данните на НСИ става ясно, че се увеличава потреблението на прясно и кисело мляко, но намалява това на хляба и тестените изделия, както и на плодовете, зеленчуците. Без промяна остава консумацията на месо, яйца и зрял фасул. 

Разходите за облекло и обувки са нараснали от 49 на 59 лв.

Източник: „Марица“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече