Стъпка напред: Лекарите със заплата до 5000 лв. ще получават 600 лв добавка

0

Пенсионерите и занапред ще доплащат по 200 лв. за уж безплатните си зъбни протези

Всички лекари в болничната помощ ще получават догодина месечна добавка от 600 лв. към заплатите си до изтичане на обявената извънредна епидемична обстановка. Парите ще се дават над добавките от 1000 лв. за медиците на първа линия, тоест ако лекар работи на първа линия, ще получи и едната, и втората сума над обичайната си заплата. Добавката от 600 лв. няма да се получава само от медици с брутна работна заплата над 5000 лв.

Допълнителен стимул ще има и за останалите здравни специалисти по време на кризата. 

Тези промени в закона за бюджета на Националната здравно-осигурителна каса прие на второ четене бюджетната комисия в НС. И този законопроект, подобно на законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване, бе гласуван ударно от депутатите . 

237 млн. лв. извънреден трансфер ще получи от централния бюджет НЗОК за изплащане на добавките за персонала в болничната помощ, става ясно от разчетите.

Допълнителният месечен стимул за специалистите „Здравни грижи“ ще бъде 360 лв., за санитарите – 120 лв. Промените бяха внесени от депутати на ГЕРБ, след като бяха обявени от здравния министър Костадин Ангелов. 

Незабавно с обнародването на закона ще влязат в сила други две предложения на мнозинството, внесени на второ четене – възможността на РЗИ-тата да въвеждат временни реорганизации на лечебните заведения при извънредно положение заради разпространението на заразна болест. Реогранизацията може да включва дейности, които МЗ вече обяви за планирани – определянето на отделни болници за COVID-19 болници, промяна в броя на леглата за болнично лечение, възможността за командироване на медицински специалисти. Според одобрените текстове в специализираните болници ще се извършва лечение на ковид болни само ако пациентиет са приети за хоспитализация по съответната специалност на лечебното заведение. Неизпълнението на мерките по реорганизация лечебните заведения ще се глобяват от 3000 до 10 000 лв., при повторно нарушение ще се прекратява договорът с НЗОК. 

И този законопроект бе приет на второ четене в ресорната комисия бързо, като ударното темпо на отмятане на текстове бе нарушено единствено от позиция на Българската асоциация на зъботехниците. От асоциацията настояха бюджетът за дентална помощ да бъде завишен с 6 млн. лв., с които да бъдат подсигурени наистина безплатни зъбни протези за здравноосигурените лица. В момента те се водят безплатни, но отпусканата от бюджета сума покрива само разходите на зъболекарите в клиничната част. Не се включват разходите за физическото изработване на протезата, за което пациентите доплащат по 200 лв. Това засяга хиляди българи и най-слабата социална група – пенсионерите, изтъкнаха от асоциацията. Аргументите и внесеното предложение по темата от БСП не обърнаха становището на мнозинството и така протезите остават на хартия безплатни, а реално платени. 

Автор: Таня Петкова

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече