Втори Covid локдаун за България: Какво и как може да се промени?

0

Затваряне на училища, детски градини и ясли, забрана за тържествата, екскурзиите и спортните мероприятия: днес здравният министър Костадин Ангелов предложи затягане на мерките още от петък.

Ето какво може да се промени:

На брифинг в Министерски съвет днес (23 ноември) здравният министър Костадин Ангелов предложи затягане на мерките с цел ограничаване на пандемията. Предстои предложенията му да бъдат обсъдени от правителството.

Какво може да се промени? 

Предвижда се да бъдат преустановени присъствените занятия в университети, училища, детски градини и ясли, както и всички колективни спортни, културни и развлекателни меропрития. Министърът предлага също така забраната за нощните заведения да бъде удължена, а ресторантите да затворят и да могат единствено да доставят храна по домовете. И още: да затворят всички магазини освен тези за хранителни стоки. Сред предложените от Костадин Ангелов мерки са и тези: забрана на работата на моловете, на екскурзиите и тържествата. Аптеките, дрогериите, банките, пощите, фирмите за доставки и застрахователните агенции ще останат отворени.

Здравният министър предлага новите мерки да влязат в сила още в петък, 27 ноември. По неговите думи, те би трябвало да дадат някакъв резултат до две седмици. Ако проработят, за Коледа може да бъдат отхлабени, каза още той.

Не сме обмисляли детайли, които касаят работата на всеки един сектор. Казах какви са принципните ни предложения. Предстои да ги обсъдим с всички секторни министри дума по дума, за да може да анализираме всеки един детайл„, каза той пред журналисти.

Относно „зелените коридори“ за хората над 65 години в хранителните магазините не е намерен консенсус, обяви министър Ангелов. Той уточни, че поради тази причина „коридорът“ отново ще бъде променен – само в сутрешните часове, но тепърва ще се обсъжда в кой точно диапазон.

Снимка: Dnes.bg

Броят на новозаразените расте

Броят на новозаразените в България продължава да расте. А през последните дни над 40% от тестовете са положителни. Растат и смъртните случаи във връзка с Ковид-19. Досега в страната са регистрирани 121 820 случая на инфекции, от които над 82 000 са активни. Смъртните случаи са общо 2880. През последното денонощие са починали 60 души. За сравнение: в 82-милионна Германия броят на жертвите от началото на пандемията досега е 14 159 при общо над 932 000 инфекции.

В България особено тревожна е ситуацията в болниците извън столицата. През последните седмици в редица малки градове болници останаха почти или дори напълно без лекари за Ковид-отделенията. В големите градове специализираните отделения за коронавирус са пълни. Има недостиг на легла, медицински сестри и санитари, както и на лекари. 

Източник: „Дойче Веле“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече