Шефът на БЛС гневен: Дочакахме Новата година в бюрократичен ритъм, сякаш не сме в криза и катастрофа

0

Решения на Националния оперативен щаб са били забавяни оперативно от Националната здравноосигурителна каса. Това стана ясно от думите на председателя на Българския лекарски съюз Иван Маджаров пред БНР.

Днес БЛС ще обяви позицията си по все още неподписания анекс към Националния рамков договор, който ще позволи на общопрактикуващите лекари да започнат да издават електронни направления за PCR тестове. Ако днес бъде подписан анексът към НРД, личните лекари дни би трябвало да могат да започнат да издават такива направления в рамките на няколко дни, прогнозира Маджаров.

Възможността лекарите от доболничната помощ да могат да диагностицират коронавирусната инфекция е била поставена от Лекарския съюз още в края на август, припомни председателят на БЛС. „Оттогава досега не сме имали в сградата на НЗОК нито една среща“, потвърди той.

От Касата изпращали до БЛС различни варианти на анекс към НРД, в които или цената на PCR теста е била много ниска, или не е имало никаква цена, обясни Иван Маджаров в предаването „Преди всички“. Имало е и предложение да бъде част от лимитите на общопрактикуващите лекари, които по думите му са „мизерни“ и това би ознавачало, че „днес като изпратите на PCR двама-трима човека, няма да имате повече възможност“, което ще измести проблема и гнева към кабинетите на джипитата.

В крайна сметка дочакахме Новата година с един бюрократичен ритъм, в който като че ли живееш извън условията на кризата, извън условията на тази катастрофа, в която навлизаме.“

Здравната каса сега плаща 60 лева и се опитва чрез този анекс да промени цената на 25 лева, каза Маджаров и допълни, че това ще доведе до върнати от лабораториите пациенти. Справянето с епидемията не може да се прави с лимити, категоричен е д-р Маджаров. По думите му „трябва максимално бързо да се опитаме да отдиференцираме тези, които имат вирус в себе си“.

Има инструмент, който винаги сме ползвали, когато нещо трябва да се реши бързо и гъвкаво – съвместни указания на БЛС и НЗОК, които не са незаконни, обясни Иван Маджаров. Досега от началото на кризата няма подписано нито едно указание, това показва отношение на Касата към Лекарския съюз, коментира Маджаров.

Решението за клинична пътека за Covid е от пролетта, решението на НОЩ за 10% болнични легла за пациенти с коронавирус е от лятото, изтъкна още той.

„От лятото до октомври нови договори за Covid легла Касата не беше сключила, защото не отговарят на изискванията, въпреки решението да се снижат изискванията, защото ни очаква вълна от Covid. Оперативни решения на Щаба не получаваха развитие.“

Иван Маджаров поясни призива си лекарите да не лекуват скептично настроените към вируса и каза, че е имал предвид не директен отказ от медицинска помощ. „Могат да напуснат нашата държава и да лекуват там, където бъдат уважавани.“

„Всеки от нас има своя малък принос за това, което виждаме – или някой не е обяснил добре, или друг е забавил решение, или трети решава, че трябва да разпространява конспиративни теории и това му е отдушник на вътрешното напрежение“, заяви още председателят на Лекарския съюз.

Запитан дали правителството ще смекчи предложените от здравния министър нови мерки за ограничаване на вируса, Иван Маджаров коментира, че „това ще бъде лакмус за отношението към българските медици“.

„Не може непрекъснато да се отстъпва пред натиска на лобита от различни бизнеси. Всички мерки трябва да бъдат разумни. Ако си фризьорски салон и работиш с часове и вътре има само един човек, не мисля, че трябва да бъде ограничавано. Това са отделни малки бизнесчета, които дават живец в нашата икономика и е безсмислено да затваряме абсолютно всичко, без да го премислим.“

Източник: БНР

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече