В самолет вече само с паспорт за направена Covid ваксина

0

Авиокомпаниите се приспособяват към пандемията с политики за задължителни маски за лице, социална дистанция между пътниците и отрицателен PCR тест. Някои авиокомпании вече обмислят да пускат на борда на самолетите си само пътници, които са ваксинирани срещу заразата.

Австралийската авиокомпания Qantas обяви, че ще изисква документ за ваксинация от своите пътници. Изпълнителният директор на авиокомпанията Алън Джойс каза, че е провел разговори с колегите си от други авиокомпании по света за възможността за т.нар. „ваксинационен паспорт“ за пътниците на международните полети. Ще се търси начин за електронно удостоверяване, че човек си е направил нужната ваксина. „Обмисляме възможността да променим условията за пътниците на международните полети; да искаме от тях да се ваксинират, преди да могат да се качат на самолета“, заяви Джойс пред австралийския телевизионен канал „Нетуърк Найн“, цитиран от БТА.

Снимка: „Дойче веле“

 Южна Корея обмисля да въведе същото правило. Джил Чун, говорител на Корейските авиолинии, каза, че съществува реална възможност авиокомпаниите да изискват от пътниците си документ, че са ваксинирани, за да отменят карантината за новопристигащите от чужбина.

Германия взе решение да затегне правилата срещу разпространението на коронавирус след седемчасова онлайн дискусия. Те ще важат през декември, предава “Дойче Веле“.

Носенето на маски става задължително в училищата; социалните контакти трябва да се сведат до петима души от две домакинства. По този начин на коледните празници е възможно да се съберат до десетима души. Премиеритена 16-те провинции помолиха хората да се изолират преди и след семейни събирания. Не е препоръчително да се пътува из страната поне до 10 декември.

Затягането на правилата стана в същия ден, в който Германия отбеляза най-голям брой починали от коронавирус – 410 души в сряда.

Европейският съюз поиска да се ускори процесът на производство на жизненоважни лекарства без да е необходимо съгласието на притежателите на патенти, става ясно от документ, насочен към заобикаляне на защитата на правата на интелектуална собственост при извънредни ситуации, предава БГНЕС.

“Европейската комисия вижда необходимостта да гарантира, че съществуват ефективни системи за получаване на задължителни лицензи, които ще се използват в краен случай и защитна мрежа, когато всички други опити за интелектуална собственост се провалят“, се казва в документа.  Идеята има за цел да засили защитата на европейските компании срещу чуждестранни участници. През първите месеци на пандемията законодатели и активисти призоваха ЕС да използва правилата на Световната търговска организация, за да получи достъп до потенциални коронавирусни ваксини и лекарства, произведени предимно извън Европа. Досега Европейската комисия отказваше да се възползва от това и сключи сделки с фармацевтични компании за предоставяне на ваксини и лекарства. 

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече