Експерт: Политическата стратегия на управляващите превърна България от износител във вносител на ток

0

България от износител се превърна във вносител на енергия през тази година поради сгрешената ни стратегия. Това трябва да бъде коригирано. Това заяви Димитър Енчев, управляващ партньор в PostScriptum Ventures, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

В първата вълна на интерес към ВЕИ бяхме едни от първите, които успяха да постигнат целта си и в следствие на това в България се разви много експертиза в сферата, но когато промениха законите и стана нерентабилно да се строи тук, много от тези компании излязоха в чужбина. Ще бъде жалко, ако не реализираме потенциала си“.

Експертът обясни, че миналата седмица е излязъл доклад, който идентифицира Черно море като много добра зона за потенциални инвестиции във ВЕИ енергия, но добави, че това остава възможност в дългосрочен план.

Засега европейските страни имат много потенциал за конвенционална ВЕИ енергия. В България има достатъчно за възможности за удовлетворяване на нуждите на населението за следващите десет и повече години“.

Според Енчев засиленият интерес към ВЕИ енергията се дължи на това, че от икономическа гледна точка тази енергия вече е конкурентна и също така все повече се изчерпва потенциалът за конвенционалната енергия.

От гледна точка на инвестициите във ВЕИ сектора разликата с преди 10-15 години е, че сега е много евтино да се инвестира във възобновяеми източници и единственото, което трябва да направи държавата, е да не пречи на частния сектор“, каза Енчев.

По думите му цялата икономика и енергетика на България трябва да „позеленее“ и това са процеси, които с оглед на Зелената сделка няма как да бъдат избегнати и колкото по-бързо се позиционираме за тях, толкова по-добре.

Трябва да започнем да правим правилни разчети и да изберем най-евтиния ток, а не да си говорим за строеж на нова ядрена електроцентрала“.

Според Енчев създаването на „Зелен съвет“ с представители на държавния и частния сектор е много добра идея.

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече