Навлязохме в критичната фаза на пандемията – оттук накъде?

0

Според доц. Ангел Кунчев държавата ни има два големи проблема – недостигът на кадри и недоверието в системата

На 21 декември ще започне разхлабване на мерките, но те категорично няма да отпаднат изведнъж. Факт е, че България беше на първите места по смъртност от COVID-19 през последните дни. Това е нежелана позиция, а страната ни навлезе в най-тежката фаза на пандемията. Именно това е причината мерките вече да се различават от взетите през лятото. Това заяви пред Нова тв доц. Ангел Кунчев. Той добави, че единствената цел на здравните власти е да прекратят тренда за увеличаващи се болни.

Доц. Ангел Кунчев, снимка: БГНЕС

„В света се натрупа достатъчно опит. Най-важният показател обаче остава спазването на конкретни мерки. Виетнам, Нова Зеландия, Австралия, Япония и Китай са първенците в света. Там дори няма дискусия по наложените мерки“, обясни специалистът.

„Най-амбициозният план е да ги намалим с 30-35%. Много е трудно да се справим в такъв кратък срок – три седмици. Най-добрият вариант ще бъде да влезем в плато и да прекратим процеса на заболеваемост и смъртност. Ако пък го снижим – това също ще бъде успех“, каза доц. Кунчев.

„Дискусията за праговете я слушат от много време. Такъв начин на планиране е неправилен и невъзможен. Никоя страна не работи така. Всички следващи мерки трябва да бъдат продиктувани само от получените резултати. Те ще бъдат постепенно разхлабвани. Ако постигнем успех, ние смятаме да възстановим работата на детските градини, яслите и учениците до четвърти клас“, каза Кунчев.

Идеята ни с тези мерки е да успеем да дадем на хората едни нормални празнични дни.

„Ако някой специалист ви каже, че знае какво точно ще се случи – лъже ви. Никой не можеше да предвиди и да се подготви за всичко. Дори Швейцария е изчерпала капацитета на интензивните си отделения. Развитието на ситуацията ще ни води и при взимането на бъдещи мерки. Ще се опитаме да държим епидемията в нормални нива, докато не прекъсваме нормалните социални дейности в живота“, каза специалистът.Според него здравната система, такава каквато я имаме, към този момент лекува 6 600 души.

„Тя ще се справи и никой няма да бъде оставен на произвола на съдбата“, каза доц. Кунчев.

„Най-трудната задача в тази епидемия е решението за локдаун. Мерките винаги могат да бъдат взети по-рано, могат да бъдат и по-тежки. Това обаче се приема различно. Има и последствия. Обикновените хора се чудят как да запазят работата си и как да гледат децата си“, добави той.

Според специалистът държавата ни има два големи проблема – недостигът на кадри и недоверието в системата.

„По последни данни числото „R“ все още е над единица, но се приближава до нея. Ако мерките дадат своя принос, до седмици ще отчитаме обратен ръст на случаите“, каза доц. Кунчев.

„Очакваме рязък спад на заболеваемостта и смъртността след около две седмици вследствие на по-строгите мерки“, каза пред bTV директорът на Александровска болница д-р Борис Богов.

По думите му целта им е да се даде глътка въздух на медиците на първа линия, които се борят с коронавируса и които са на ръба на силите си. „Това са анализи, които се правят на базата на критерии, които следваме от развити европейски страни. Отпускането на мерките след 21 декември обаче ще бъде плавно. Отново ще призоваваме за дистанция и носене на маски“, обясни Богов. Той обясни още, че училищата, детските градини и моловете са огнищата на инфекциите.

„Няма медик, който да се е заразил в работната среда – има единици. Основно това се случва навън“, коментира д-р Борис Богов.

По отношение на ситуацията в Александровска болница той обясни, че тя е сложна и динамична. За момента обаче лекарите там се справят, включват се и много доброволци.

„Все още апелираме към повече доброволци“, допълни директорът на здравното заведение.

Повече от 85 медици от Александровска болница са заразени с коронавирус. Очаква се да приключи карантинният им период и те да се върнат на работа.

В здравното заведение ежедневно битката с болестта губят между двама и четирима пациенти. Най-засегната група остават хората над 60-годишна възраст и тези със съпътстващи заболявания.

Източник: Нова телевизия

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече