МОН допълни: Учебната година се удължава с две седмици

0

Между 35 000 и 40 000 деца според данни от пролетта няма да се включат ефективно в дистанционното обучение. Над 10% са децата, които не посещават учители и без дистанционно обучение. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Две седмици през юни ще учат допълнително, посочи образователният министър. Според него, ще се заложи при по-малките на изпълнение на проекти по вече взет материал т.е. проектни дейности. „Учителите правят максимум усилия за компенсаторно обучение“, увери министърът пред Нова телевизия.

По думите му, в цял свят имало недостиг на компютри. Към днешна дата били доставени около 7000 устройства за електронно обучение, има обаче недостиг.

Предвидено е да се доставят около 105 – 106 000 устройства – за ученици, за учители, като се чакало 10 000 да дойдат следващата седмица. Образователният министър обеща, че до края на учебната година в системата ще има около 100 000 нови устройства. Всички тези устройства се давали срещу приемо-предавателен материал т.е. те не се дават за постоянно.

Вълчев каза и друго – за случай от Монтана, при който „изчезнали“ предоставени устройства и „ще ги търсим по заложни къщи“. Над 700 000 ученици, 220 000 деца в предучилищна възраст ще влязат сега в дистанционното образование – между 34 и 36 процента от учениците бяха на дистанционно обучение от няколко седмици, поясни Вълчев. На въпрос дали дистанционното обучение няма да стане основно за сметка на традиционното присъствено, Вълчев е категоричен – няма да стане така, с изключение на висшето образование.

„Факт е, че днешните деца ще учат много повече от електронни носители„, съгласи се той. И даде пример как ако в дадена задача изпуснеш например запетая, приложението ти праща съответния урок. Попитан дали в България трябваше да има масово тестване в училищата, отговорът беше: „Кога?“.

Според Вълчев, ако било в началото на октомври, щяло да покаже малък процент заразени. Той твърди, че в детските градини имало само един починал учител заради COVID-19. „За целите на анализа може да се направи масово тестване, но не и за това дали да останат отворени училищата“, смята министърът

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече