След победата на Байдън: Каква посока ще вземат отношенията между САЩ и ЕС

0

Докато САЩ се готвят да прехвърлят властта от Тръмп към Байдън, е в ход друг преход: как ЕС и САЩ ще работят заедно, за да възобновят очуканите си отношения. Проект, представен от Европейската комисия обяснява как се планира да се съживи това партньорство, да се погреба напрежението от ерата на Тръмп и да се даде приоритет на сътрудничеството.

Документът набляга на 5 области:

1. Борба с коронавируса:

2. Инерцията на икономическото възстановяване

3. Изменението на климата

4. Поддържане на многостранност и споделени ценности

5. Насърчаването на мира и сигурността

Според Сюзън Дангър, изпълнителен директор на Търговската камара на САЩ в ЕС, „Брюксел приветства публикуването на този доклад с голям ентусиазъм“. Към което той добавя: „Ние, като Търговска камара на САЩ в ЕС, също сме доволни. Отдавна искаме по-близки отношения, защото без съмнение през последните четири години имаше трудни моменти и следователно тази стъпка се оценява. Бих искала също да подчертая значението на трансатлантическите отношения, поради което сме толкова развълнувани от това, тъй като създава работни места, просперитет, растеж и осигурява сигурност от двете страни на Атлантика.

Съществуват различия както в търговията, така и в ролята на големите технологични гиганти, и особено в защитата на данните и данъчното облагане. Също така, вероятно ще има нов фокус върху Китай. „Администрацията на Байдън ще обърне много повече внимание на набор от въпроси, от които администрацията на Тръмп не се интересува, като човешките права например, в сравнение с други въпроси.

Така че те могат да направят много съвместно и мисля, че се опитват да поставят основите, за да бъдат продуктивни. Това не означава непременно, че политиката на САЩ към Китай ще бъде по-мека, дори се очаква да продължи да става по-строга. Въпросът е дали Европа и САЩ ще постигнат съгласие по тези въпроси „, анализира Ян Лесър, вицепрезидент на Германския фонд „Маршал“.

Проектът на този документ от 11 страници има за цел да продължи напред, но също така да се върне във времена, когато трансатлантическите отношения бяха най-силни. Лидерите ще решат дали да одобрят този документ на срещата през следващата седмица.

Източник: БГНЕС

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече