Въпросът: След отпадането на „вечния длъжник“ – за чия сметка остават дълговете?

0

Преди дни парламентът прие на второ четене 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на физическите лица. Допълнението на Закона за задълженията и договорите ще сложи край на дълговете на стотици хиляди семейства у нас. По този начин в страната ни няма да има т. нар. „вечни длъжници“.

България е единствената страна в ЕС, в която все още има „вечни длъжници“ към момента. През 2019 г. Европейският парламент гласува директива, която опрощава дълговете на „вечните длъжници‘‘.

Вносители на промените у нас са съпредседателят на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов и група народни представители от ОП и ГЕРБ.

Казусът беше обсъждан от народните представители няколко месеца, като между първо и второ четене текстовете претърпяха корекции. Сред тях са съкращаване на гратисния период за влизане в сила на новите текстове от 6 на 3 месеца и абсолютна давност не само за нови дългове, но и за заварени такива.

След изтичането на 10-годишния давностен срок се предвижда погасявания на всички вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването на давността, стига те да не са отсрочени или разсрочени. За длъжниците няма да има никакви правни последици, ако не са погасили задълженията си, а кредиторите им ще загубят парите си. Ще бъдат опростени дългове към банки, фирми за кредити, комунални дружества, кредитори и други физически лица, сметки за парно, ток, вода, телефон заедно с лихвите и таксите към тях.

В Закона са уточнени  6 изключения, при които давността няма да бъде прилагана. Те са за случаи:  от търговската дейност на еднолични търговци или на физически лица – съдружници в дружество по чл. 357 ЗЗД, за непозволено увреждане, за неоснователно обогатяване, за издръжка, за трудово възнаграждение, за обезщетения по Кодекса на труда. Текстовете в новия закон обаче не бяха добре посрещнати от колекторските фирми, частните съдебни изпълнители също имаха възражения. 

Източник: bgonair.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече