„Le Monde“: Разкол в Европа за ваксинирането срещу COVID-19

0

Правителствата в Европа умножават броя на обнадеждаващите съобщения за пропаганда на ваксинацията, насочена към най-уязвимите групи от населението. Така започва анализ на френското издание Le Monde, което представяме без редакторска намеса.  По данни на изследване, проведено през септември от Световния икономически форум и института за социологически изследвания Ipsos сред 20 хил. възрастни в 27 страни.

Великобритания е страната с най-голям дял жители , 85%, заявили, че са готови да се ваксинират срещу Covid-19, 52% от тях – без колебания. Но на 13 ноември комитетът по здравеопазване на лондонския градски съвет публикува изследване, в което се установява, че една четвърт от жителите на британската столица „не желаят“ или „вероятно не желаят“ да се ваксинират. Комитетът предупреди за необходимостта от провеждането на общински и национални кампании, насочени към „демистификация, потвърждение и придвижване на ваксинирането“ в страната, където ваксината на Pfizer-BioNTech може да получи одобрение от Националната здравна служба в началото на декември и където правителството се надява от 7 декември да започне масово ваксиниране. 

В Испания  – страната с един от най-високите показатели за ваксиниране в Европа (95%), макар нито една от ваксините да не е задължителна, изследване на Института по здравеопазване, проведено през септември, показва, че 70% от населението са готови за ваксиниране срещу Covid-19.  Независимо, че антиваксиналното движение в страната е много слабо, правителството, което планира да започне ваксинационна кампания през януари все повтаря, че ваксината срещу  Covid ще бъде също толкова безопасна, колкото и всяка друга.

В Дания изследване, проведено през септември от института за изучаване на общественото мнение Epinion, показва, че 7 от 10 души биха искали да се ваксинират срещу  Covid-19, а здравните власти уверяват, че националният регистър за ваксиниране ще позволи внимателно да се проследяват възможните странични ефекти, а така също и дългосрочната ефективност на ваксината.

В Холандия също се очаква да стартира национална информационна кампания за решаването на „етичната дилема“, състояща се в това, че част от населението ще се откаже от ваксината и следователно рискува да се зарази.

Същото е положението в Белгия, където се разчита на информационна кампания, за да се преодолее съпротивата на около 25% от белгийците, които заявяват, че няма да се ваксинират и, което е учудващо – медицинско списание излезе с информация, че 37% от общопрактикуващите лекари ще откажат ваксината.

В Германия проблемът е малко по-различен. Нивото на ваксиниране там е висок – около 90% за 14 ваксини, препоръчани от института Робърт Кох,  но правителството знае, че прекомерният волунтаризъм може да се окаже контрапродуктивен, което показаха скорошните дебати относно, приетото през март решение ваксината срещу морбили да е задължителна.

Най-голяма съпротива ваксинирането срещу Covid-19 срещна в Източна Европа. Така се случва в Полша, където с относително влияние се ползва антиваксинационното движение, често близко до ултракатолическите кръгове. Затова по въпроса  за ваксинирането срещу Covid се случи голямо разкол сред населението, разделено на две групи. Съгласно резултати от изследване на UCE Research, проведено от 20 до 23 ноември 43% от анкетираните биха искали да се ваксинират и също точно толкова не желаят да се ваксинират.

В Румъния масовото ваксиниране също не е спечелена битка. Според анкета, проведена на 19 ноември само всеки трети румънец е готов за ваксиниран. Друга една трета румънци са срещу ваксинирането, а последната една трета предпочита да изчака, за да види дългосрочните ефекти на ваксината. 

Сред европейските държави най-особеният случай се наблюдава в Унгария. В страната, в която в резултат на наследството от комунистическия период нивото на ваксиниране е едно от най-високите в Европа, получаването на 19 ноември на първите 10 дози от руската ваксина „Спутник-V“ по искане на Виктор Орбан, съпроводено от мощен пропаганден елемент, доведе до безпрецедентен ръста на недоверие към ваксинирането.

  Според изследване на Opinio, публикувано на 18 ноември 47% от унгарците са заявили, че ще се откажат от ваксиниране срещу  Covid. „Обикновено в Унгария, за разлика от другите страни, няма силно антиваксинално движение, но в политиката по отношение на ваксинирането ключов фактор е доверието към правителството и към онези, които произвеждат ваксината, пояснява Дора Варга, специалист по история на ваксинирането в Унгария. 

Иточник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече