Шеф на лаборатория алармира: На 7000 позитивни PCR теста има още 1000 антигенни, които не се отчитат

0

Приблизително на 7000 положителни PCR теста има още 1000 положителни антигенни, които остават извън официалната статистика. Това показват данните на една от големите частни лаборатории „Цибалаб“ за периода 21 октомври- 1 декември, съобщи нейният директор д-р Недялко Калъчев пред Mediapool.

По думите му в общи линии това е картината и в други лаборатории, но няма информация за фургоните пред болниците. Тоест, тези 1000 души с положителни антигенни тестове са само част от заразените с коронавирус, които остават извън официалната статистика.

Според него при около 3900 положителни PCR проби на денонощие в официалната статистика, има още толкова, като една част са с положителни антигенни тестове от фургоните пред болниците и лаборатории като неговата и друга част изобщо не са тествани.

„От 21 октомври до 1 декември в „Цибалаб“ са направени 3211 антигенни теста, като от тях положителни са 928, а отрицателни – 2283. Или общо 29% е делът на положителните проби.

За същия период са направени 20 028 PCR теста, от които 7242 са положителни, а 12 786 са отрицателни. Делът на положителните проби е 36.16%“, съобщи Калъчев.

Той каза, че при хората, които имат симптоми, обикновено няма разминаване между антигенния тест и PCR теста – и двата са положителни. По-малко положителни тестове има сред хората в начален етап на заболяването, например контактни, които още нямат симптоми. Те могат да дадат отрицателен антигенен, но положителен PCR тест.

Калъчев коментира, че в момента изследванията обхващат почти изцяло само заболелите лица, затова е и толкова висок делът на положителните проби в официалната статистика– около 40%.

„Истината е, че нашата медицинска помощ не е чак толкова зле организирана. Тази висока смъртност в момента отговоря по-скоро на нещо от рода на 350 000 случая, а не на 160 000, колкото са общо регистрираните в момента“, коментира Калъчав.

По думите му все по-малко хора се тестват с PCR, за да влязат в официалната статистика.

„Например ако в семейството има коронавирус, който е най-зле, се изследва с PCR, за да може ако се налага, да стигне до болница. Жена му и децата му въобще ги няма в статистиката“, коментира той.

В последно време все повече експерти настояват положителните антигенни тестове да бъдат приравнени с PCR изследванията, за да се подобри контрола над епидемията.

Преди два дни здравният министър Костадин Ангелов обяви, че здравното министерство работи в тази посока и очаква другата седмица окончателно предложение от експерти. 

Автор: Мартина Бозукова

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече