Остро писмо до премиера Борисов на генерали и офицери от ”Обединени за свобода и справедливост в Отечеството”

0

Наясно ли сте с перспективата територията, акваторията и въздушното пространство на Р България да бъдат използвани от съюзнически сили, географски разположени на хиляди километри на нашите граници, без право на мнение и глас от българска страна?

С подготовката на инфраструктурата на българска територия за собствени нужди, не подготвяте ли същата за постоянно използване от контингенти, които САЩ изтеглят от Германия и приближават на изток, и по този начин се увеличава напрежението в Черноморския регион? Не се ли замисляте и няма ли кой да Ви напомни, че при евентуален въоръжен конфликт, България се превръща във фронтова държава, с всички рискове за живота и здравето на българските граждани, с материални щети, които са неминуеми като се имат предвид съвременните средства за поразяване и унищожение?, питат генерали и офицери от  „Обединени за свобода и справедливост в Отчеството“

Припомняме, че в учредяването му  участваха  бившият премиер Ренета Инджова, адвокат Румяна Ченалова, бившия зам.-външен министър Радион Попов, генералите Валентин Цанков, Цанко Доленски, Димитър Шивиков и др..

Вижте цяла позиция на военните експерти от ОССО:


„До г-н Бойко Борисов – министър-
председател на Република България

ВЪПРОСИ КЪМ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
Р БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО
От Обединени за свобода и справедливост в Отечеството (ОССО)
Господин министър-председател,
В началото на м. декември 2020 г. официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова изрази безпокойството на руската страна от увеличената военна дейност на НАТО в Черно море. Според Руската федерация тези действия на Алианса подкопават регионалната сигурност и стабилност. Като примери бяха посочени увеличеният брой на бойни кораби от ВМС на страни-членки на НАТО влизащи в Черно море, използвайки пристанища на съюзници и партньори в Черно море, увеличеният брой на полети на разузнавателни самолети и безпилотни летателни апарати в близост до границите с Русия. Мария Захарова посочи, че инфраструктурата на България и Румъния се модернизира, на територията на двете страни се разполагат настъпателни оръжия, разработват се сценарии, които се проиграват по време на учения, с планиране нанасянето на удари по територията на Русия.
Изявлението на Захарова беше предшествано от официален призив на руската страна към САЩ да се откажат от провокации и нарушаване на руските граници, като бе отправено предупреждение, че Русия си запазва правото да отговаря на подобни действия.
Последва Ваш отговор, че: „Tвърденията, че България участва в сценарий за нападение по държави около Черно море, не са верни. Единственото различно, което правим в сравнение с предишни години, е да модернизираме военната си техника и летища за новите самолети F-16 Block 70. Увеличаваме и способностите на военноморските сили, защото флотът ни не е в добро състояние. Сигурността в Черноморския регион е изключително важна, а нашите действия са в съответствие с международноправните норми. И отново подчертавам – не са насочени срещу Русия или някоя друга държава“.
Отговорът на българското МВнР по поставения от руската страна въпрос беше: „Всички мерки в рамките на НАТО целят засилване на отбранителния и възпиращия потенциал на източния фланг на НАТО, в защита на населението и територията на страните-членки. Мерките са отбранителни, пропорционални и в съответствие с международните норми. Сигурността на Черноморския регион е от приоритетно значение за националната ни сигурност. Загриженост от дейностите на Русия и нарастващата милитаризация в региона бе споделена от съюзниците на последната среща на министрите на външните работи на НАТО на 1 и 2 декември“.
Няма да ставаме адвокати на Русия, но възниква въпросът има ли основание руската страна за безпокойство?
Въпросите, касаещи сигурността на Р България, не се ограничават само до увеличаване на собствените военни способности, а са обвързани с възможностите на ключови съюзници като САЩ, Обединеното кралство и др. Факт е, през последните няколко години на военното присъствието на кораби на тези страни в Черно море нараства. Ангажира се наша и румънска инфраструктура. Увеличеното присъствие на кораби на нечерноморски страни от НАТО в акваторията на Черно море води до ответни мерки на ВМС на Русия, повишава риска от инциденти и като цяло снижава нивото на сигурност в региона.

Господин министър-председател,
Голяма част от членовете на ОССО са генерали и офицери от Българската армия, от службите за сигурност, чиято служба е преминала на високи нива във военната йерархия и управлението на държавата, с добит огромен опит в анализа на състоянието на военнополитическата обстановка, съвременните рискове и заплахи, и влиянието им върху националната сигурност на Р България. Нашата експертиза сочи, че България може да бъде превърната в заложник на чужди интереси, били те и на наши съюзници. Добре е да напомним, че България пострада жестоко от егоистичните действия на наши съюзници по време на Междусъюзническата война, Първата и Втората световни войни, които следваха националния си интерес в ущърб на българския.
Считаме, че Вие дължите ясни, искрени и категорични отговори по темата на българските граждани, както следва:


1. Наясно ли сте с перспективата територията, акваторията и въздушното пространство на Р България да бъдат използвани от съюзнически сили, географски разположени на хиляди километри на нашите граници, без право на мнение и глас от българска страна?


2. С подготовката на инфраструктурата на българска територия за собствени нужди, не подготвяте ли същата за постоянно използване от контингенти, които САЩ изтеглят от Германия и приближават на изток, и по този начин се увеличава напрежението в Черноморския регион?


3. Не се ли замисляте и няма ли кой да Ви напомни, че при евентуален въоръжен конфликт, България се превръща във фронтова държава, с всички рискове за живота и здравето на българските граждани, с материални щети, които са неминуеми като се имат предвид съвременните средства за поразяване и унищожение?


4. Не дължите ли отговор на въпросите, свързани със сценариите, разработвани и разигравани със съюзниците от НАТО по време на учения на наша територия, планира ли се нанасяне на удари по територията на Русия, чиито ответни удари биха засегнали българска инфраструктура, стратегически обекти и комуникации и биха предизвикали ужасяващи жертви и щети?


5. Използването на т.нар. съвместни съоръжения не е ли прелюдия към постоянно дислоциране и базиране на войски и авиация на други страни-членки на НАТО на българска територия, нещо, което не беше допуснато даже по време на останалия вече в миналото Варшавски договор?


6. Не считате ли, че отговорите, които дадохте на руската страна, предизвикват само ирония и недоверие у тези българи, които са наясно кога, как и с какви средства се подготвя широкомащабна война, кои са видимите признаци за такава подготовка, и защо сте готов да прехвърлите отговорността за Вашите действия и заблуди на следващите правителства?


ОССО е организация, която поставя националните интереси на първо място и държим да не се повтарят грешки от миналото, които са коствали твърде скъпо на българския народ и армия.
Очакваме ясни отговори на нашите въпроси. Те касаят бъдещето на нацията. Никой няма право да превръща собствения си народ в заложник на чужди интереси, още по-малко министър-председателят на Р България.

Източник: Frognews.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече