„Франс прес“ за България: „Перфектна буря“ от COVID, мръсен въздух и високата смъртност

0

В България настъпи зимния сезон със смог. Затова експертите се притесняват от *“перфектната буря“ от рискове за здравето на хората – високите нива на замърсяване на въздуха в комбинация с коронавируса. При това в страна с традиционно висока смъртност, пише агенция „Франс прес“ в свой анализ. 

Опасността е особено остра, като се има предвид, че няколко пъти миналия месец българската столица София се класира като най-замърсеният град в света според швейцарския уебсайт за мониторинг на качеството на въздуха IQAir.

С понижаване на температурата въздухът над столицата София придобива обичайния си зимен опушен сив оттенък, отчасти благодарение на околните планини.

Прах, печки, трафик

Индексите за качеството на въздуха в София са много популярни в социалните медии и ядосват гражданите на най-бедната страна на Европейския съюз, отбелязва АФП. 

Данните на Министерството на околната среда потвърдиха, че през ноември, в дните, в които IQAir отчита най-лошите си показатели, концентрацията на фини прахови частици е четири пъти над препоръчителната граница на Световната здравна организация.

Миналата седмица Европейската комисия даде България на Съда на ЕС заради системното неспазване на нормите за качеството на въздуха. България не е взела отношение по съдебно решение от 2017 г. по същия проблем, отбеляза ЕК.

Неотдавнашно проучване на градския съвет в София определи, че битовото отопление и автомобилният трафик са основните виновници за замърсяването на въздуха. В по-бедните квартали все още се изгарят автомобилни гуми, стари мебели или пластмаси за отопление.

Няколко скорошни проучвания показват, че дългосрочното излагане на замърсяване на въздуха, съчетано с коронавирус, прави българите изключително уязвими, казват експерти.

Рекордна смъртност

„Практически няма орган или система в тялото, които да не бъдат засегнати от замърсяването на въздуха с фини частици“, каза белодробният специалист Александър Симидчиев пред Франс прес.

Замърсяването може не само да подкопае реакцията на имунната система към вируса Covid-19, но и да влоши заболяването, обяснява специалистът. Според него замърсяването на въздуха може дори да помогне за разпространението на вируса, като се прикрепи към частиците.

„Ако погледнете картата на замърсяването на въздуха в Европа, има две или три истински горещи точки на замърсяване на въздуха и това също бяха горещи точки за Covid. Така че е много трудно да не забележите връзката между картата на замърсяването на въздуха и картата на тежестта на Covid“, подчертава Александър Симидчиев

Между 27 ноември и 3 декември страната претърпя най-смъртоносната седмица от началото на пандемията с 980 смъртни случая при население под 7 милиона: един от най-високите нива на смъртност от Covid-19.

Правителството, първоначално сдържано да наложи сурови антивирусни мерки, накрая наложи нови ограничения на 27 ноември, затваряйки ресторанти, училища и търговски центрове, напомня агенцията.

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече