На Коледната трапеза: Пържолите от Германия, пуйката от Бразилия

0

На празничната трапеза повечето от българите ще опекат германска пържола и ще напълнят пуйка от Бразилия или Аржентина. Това установи проверка на Телеграф след разговори с представители на браншовици от производителите на свинско месо и птицевъдите, предава Монитор.

Така само 20-25 процента от свинското на пазара за Коледа ще е българско, останалото месо ще е внос, предимно от Германия. Това съобщи изпълнителният директор на свинекомплекс „Голямо Враново“ Вихрен Димитров.

Чумата

Допреди чумата родните производители задоволявали около 30 процента от пазара. След настъплението на болестта и избиването на хиляди прасета този процент паднал до 20-25.

Основният вносител на свинско у нас е Германия, но доставяме и от Испания, Франция, Белгия, Нидерландия. Това стана след като Китай затвори пазара си за германско месо заради огнища на чума в европейската страна. Така Германия, за да не се задръсти се насочи към потребителите на ЕС, като България е един от пазарите. Въпреки това цените за крайният потребител не се очаква да паднат, а просто търговците на дребно да увеличат печалбата си, според Вихрен Димитров.

Падане и покачване

Според колегата му Румен Караманов, който е от Съюза на индустриалните производители на свинско месо цените от производител са на 2,30 лв за кг, и са паднали с около 1 лв. в сравнение с лятото, когато беше карантината. В момента у нас цената на живите прасета е 2,30 лева за килограм без ДДС. Цената на трупното месо варира около 4,60-4,80 лева за килограм с ДДС. Караманов коментира, че по-ниските цени са в цяла Европа и не се определят на местно ниво, а от пазарната конюнктура в Общността, поради излишъкът на свинско. Според него свинското ще започне значително да се вдига вероятно към март или началото на пролетта, когато се изчерпят излишъците.

Промоции

Според Вихрен Димитров хипермаркетите предлагат на промоция свинско, което европейският потребител не яде – врат или плешка. В Европа те не се търсят. И разфасовките врат или плешка идват насам като веригите ги пускат на промоция по пет-шест лева. Другите видове разфасовки обаче са доста по-скъпи. Някои вериги играят и с грамажите. Пускат тарелка от 600 грама и само ако потребителят се вгледа в дребния шрифт ще разбере, че ниската цена не е за кило.

Проверка на Телеграф в бутикови магазини и една от популярните вериги с прибалтийски собственици установи, че свинското месо е изцяло българско. В големия магазин дори имаше промоция. От там увериха, че месо има достатъчно, както и голямо търсене.

Диамантен печат

Дали месото е доставено от зона с Африканска чума по свинете или от район със зараза се разбира от диамантения печат, който е поставен като знак. Това обясниха от БАБХ на въпрос на Телеграф. Те припомниха, че всеки клиент може да настоява пред продавач консултантите да му кажат откъде е месото, което им предлагат, защото те са длъжни да съобщят произхода на стоката. Според Караманов всяка страна в ЕС може да реши да затвори пазара си за месо от район на Свинска чума, но това са полотически решения. Засега такава страна е Дания.

Малки

По думите на Вихрен Димитров в повечето вериги свинското е вносно, българско може да се намери най-вече в малките магазини и фирмените магазини на свинекомплексите. В неговия фирмен магазин цените са: гърди с кост по 8,40 лв., обезкостен бут по 8 лева, обезкостена плешка по 8,10 лева, обезкостен врат 10 лева, обезкостен котлет 9 лева, котлет с кост 7,50 лева, врат с кост 7,90 лева и бонфиле 11 лева.

Южна Америка

Европейските граждани отдавна не ядат пуйки, отгледани на континента, а бразилски и аржентински. Това обясни Димитър Белоречков, шеф на Асоциацията на птицевъдите в България. Причината е, че пуйката е капризна за отглеждане птица, а фуражът, който консумира е много скъп. В Бразилия и Аржентина обаче има соя и царевица на ниски цени и отглеждането на пуйката е лесно, добави той.

По принцип пуйката не е влиза в европейската кулинарна традиция, тя е американско ястие. Консумира се в Деня на благодарността. Един от знаците на благодарност на пилигримите дошли от Европа е и към пуйката, защото именно дивите и посестрими са ги спасили от глад, съобщи любопитни подробности за птицата Белоречки. В България все още се отглежда по дворовете от някои стопани в заден двор.

Източник: „Монитор“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече