Въпросът: Лондон отстъпи „на милиметър“ за Брексит, но ще има ли полза?

0

Патовата ситуация не се е променила, нито проблемите

След като през последните месеци пропуснаха най-малко пет или шест крайни срока, председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и британският премиер Борис Джонсън решиха вчера да удължат отново срока на преговорите за споразумение за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС, отбелязва френският в. „Монд“, като подчертава, че този път не е посочен краен срок.

И от двете страни на Ламанша знаят, че единствената дата, която е от значение, е 31 декември, полунощ. След това изтича преходният период след Брексит и Великобритания излиза от единния пазар. И при липса на споразумение с ЕС търговията между нея и страните от съюза ще бъде обложена с митнически такси съгласно правилата на Световната търговска организация.

Има ли причини да се надяваме, че няма да е така? Според европейски дипломат британската страна е отстъпила малко, но „само с милиметър“, съобщава френското издание.

Удължаването на срока на преговорите беше разумно решение, но дали нещо ще се промени, пита британският в. „Индипендънт“ в редакционна статия.

Борис Джонсън продължава да лансира идеята, че Великобритания ще се справи „много, много добре“, независимо какво ще се случи, но това е оптимизъм, достигнал смешна крайност. Би било разумно от негова страна да използва допълнителното време, за да постигне споразумение, съветва изданието.

След липсата на напредък в преговорите в продължение на месеци, нараства вероятността преговорите с ЕС да приключат без споразумение, пише британският в. „Телеграф“.

Не обръщайте внимание на драмата с крайните срокове – вече е ясно как ще изглежда лошата за Великобритания сделка, пише британският в. „Гардиън“.

Очертанията на споразумението за Брексит са почти същите като изложените от Тереза Мей в реч преди близо четири години. Великобритания ще бъде „трета страна“, извън митническия съюз, единния пазар и всички останали институции. Те ще имат споразумение за свободна търговия, което предотвратява митата и квотите, но ще изисква скъпоструващи проверки на границите за страната на произход и спазване на регулационните разпоредби. Освен това търговията с услуги, в която Великобритания има сравнително предимство, ще бъде много по-трудна.

За разлика от почти всяко търговско споразумение в историята сделката между ЕС и Великобритания ще доведе до по-малко сътрудничество и повече напрежение. И двете страни ще загубят, но Лондон ще загуби повече, подчертава британското издание.

След обявяването на удължаването на срока за преговорите бизнес предприятията от двете страни на Ламанша въздъхнаха заедно с облекчение, пише в. „Вашингтон пост“. Въпреки това британският премиер не звучеше оптимистично, като предупреди, че най-вероятно ще се стигне до Брексит без споразумение.

С това изявление Джонсън може би се бореше да получи предимство в преговорите – или, може би, предупреждаваше страната. Но не е ясно дали Великобритания е готова вносът и износът й да бъдат подложени на граничен контрол. Мнозина предупреждават за хаос на пристанищата.

Патовата ситуация не се е променила, нито проблемите. Великобритания иска да си „върне контрола“ над суверенитета – за много поддръжници на Брексит това беше целият смисъл на напускането на блока. Джонсън и съюзниците му отхвърлят спазването на европейските правила за държавните субсидии, трудовото законодателство и защитата на околната среда. Но Европа не изглежда в настроение за компромис, особено по отношение на тези правила, свързани с икономическата равнопоставеност. Брюксел не иска Лондон да използва държавни помощи или екологични разпоредби, за да получи конкурентно преимущество. Затова ЕС иска британските правила да останат относително близки до европейските като предварително условие за относително безпрепятствен достъп до единния пазар, отбелязва американското издание.

Източник: „Бенкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече