Карадайъ призна: Целта на ДПС е участие в изпълнителната власт

0

Досегашният председател на движението беше преизбран за втори мандат

ДПС трябва да има значимо участие както в парламента и местната власт, така и в централната изпълнителна власт. Тези цели пред партията постави председателят й Мустафа Карадайъ пред делегатите на 10-ата национална конференция на формацията.

В близо 50-минутната си реч Карадайъ акцентира основно на програмата на ДПС за „ускорено, догонващо европейските стандарти икономическо развитие на страната“, отправи критики към управляващите от ГЕРБ, обяви процеса на единение на партията за приключил, набеляза основната цел на движението – участие в изпълнителната власт след парламентарните избори догодина, но не каза с коя от политическите формации партията ще постигне тази цел.

На форума на ДПС приветствия поднесоха редица представители на Либералния интернационал, Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), чийто член е ДПС, лично турският президент Реджеп Ердоган и представители на турски опозиционни формации, но нито една от българските политически партии не поздрави делегатите на форума. С повишено внимание се очакваше участието на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, но приветствието му към участниците беше прочетено от евродепутата Илхан Кючюк, а самият Доган се включи с кратко изказване, колкото да похвали членовете на движението и да им пожелае здраве. Иначе изненада за лидерския пост нямаше. Карадайъ беше единствения номиниран за поста и беше преизбран за втори мандат.

Интригата в ръководството

Интрига обаче има около избора на членове на Централния съвет (ЦС) – широкото ръководство, и Централното оперативно бюро (ЦОБ) – тясното ръководство, на ДПС. По-голямата част от членовете на първия орган ще бъдат избарани сега на конференцията, като 77 от тях се предлагат от делегатите, а председателят може да номинира до 35 кандидати. Депутатите от парламентарната група на ДПС, евродепутатите и областните председатели на партията влизат по право.РЕКЛАМА

Членовете на ЦС ще изберат тясното ръководство на движението, но по предложение на председателя на ДПС. Именно по хората, които ще влязат в ЦОБ, ще се разбере дали има някакво разместване в партийните пластове на ДПС, или отново ще има баланс между бизнес лобито в партията, зад което стои депутатът Делян Пеевски, и политическото крило. Засега като почти сигурен заместник на Карадайъ се сочи евродепутатът Илхан Кючюк, който доскоро беше и лидер на младежката организация на движението. Не е ясно обаче кой от четиримата заместници на Карадайъ – Ахмед Ахмедов, Филиз Хюсменова, Хасан Азис и Янко Янков, ще запази поста си, както и дали соченият за близък до Пеевски депутат Хамид Хамид ще влезе в ръководството на партията.

Заради епидемията от коронавирус националната конференция на ДПС се проведе онлай като председателят и ръководството на партията бяха в централата на движението в София, а делегатите се включваха от близо 80 точки из страната. Официалната част с политическия доклад на Карадайъ и приветствията на гостите беше открита и можеше да се следи онлайн, но втората част с избора на председател и членове на Центалния съвет (ЦС), широкото ръководство на партията, беше закрита.

Националната конференция на ДПС трябваше да се проведе през април миналата година, но на два пъти беше отложена – веднъж заради европейските избори и втори път заради местните, съответно през май и октомври 2019 г. Това забавяне на практика удължи мандата на Карадайъ с близо две години. В началото на ноември тази година депутати от ДПС се опитаха за пореден път да отложат провеждането на форума като предложиха текст в Закона за извънредното положение за спиране на сроковете, в които политическите партии трябва да проведат конгресите си. Мнозинството в парламента обаче отхвърли това предложение и под заплахата партията да загуби регистрацията си в съда, от движението бяха принудени да проведат форума си онлайн.

Източник: „Капитал“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече