Огнян Минчев: Грешните политики към Македония са проклятието на България през последните 120 години.

0

Със зле прикрити дребни сметки не се гради стратегия за Балканите

Погрешната политика спрямо Македония е проклятието на България през последните 120 години. Отношенията между България и Македония трябва решително да се изведат извън контрола на това, което под различни форми съществува зад абревиатурата ВМРО. Днес тази абревиатура означава две политически партии – една в София и една в Скопие – които водят дребнава партизанска политика, прикрита зад кухата легитимация на ирационални битки от миналото.

Българската политика спрямо РС Македония трябва да бъде твърда и категорична. Но за предпочитане е да бъде 

логична, последователна и практична

Тази политика не може да бъде заложник на дребни политически сметки – партийни и котерийни. Българската позиция по отношение на Македония и на балканския регион като цяло трябва да бъде дългосрочна и стратегически обоснована. Политическият подход „ден за ден“, пропускането на ключови възможности – каквато бе възможността да подпишем със Скопие един много по-детайлен и конкретно обвързващ договор, компенсирането на пропуснатото със „строги“ рамкови позиции и „меморандуми“, които партньорите ни в Европа не разбират – всичко това е белег на

 амбулантна политика

 и зле прикрити дребни сметки без кръчмаря. 

България има достатъчен политически и интелектуален потенциал за провеждане на успешна политика по отношение както на РС Македония, така и спрямо Балканите като цяло. Проблемът не е в това, че ние днес имаме лоши отношения със Скопие. Проблемът е, че нямаме ефективна политика, произвеждаща перспектива за разрешаване на двустранните проблеми на основата на българския национален интерес.

Автор: Огнян Минчев

Източник: Faktor.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече