Въздушна блокада: Двама министри посрещнаха последните полети от Лондон

0

„Гранична полиция“ ще прави проверки в информационните масиви и ще установява фактите, отнасящи се до пристигащите в България през сухопътната граница

Три самолета от Великобритания кацнаха по изключение в България, след като България забрани влизането през граница от Обединеното кралство в страната ни заради новия щам на Covid-19. Два от самолетите кацнаха в София, а един – във Варна. Двама министри – на здравеопазването Костадин Ангелов и на вътрешните работи Христо Терзийски, пристигнаха снощи на летище “София”, за да проверят как се спазват мерките.

“Целта ни е да опазим границите на държавата и здравето на хората, докато дойде ваксината, за да могат те да придобият имунитет„, каза министър Ангелов.

Изключение за трите полета е направено, тъй като българските граждани вече са били на летищата и е било невъзможно да бъдат канселирани”, обясни министър Ангелов. Всички, влизащи от Обединеното кралство, ще бъдат поставяни под карантина за 10 дни. Това неприятно изненада пристигащите, които са се завърнали специално за Коледа. 

Това, което знаем за новия щам на вируса е, че той се предава по-бързо от новия коронавирус и че се влияе от новата ваксина, която започва да се поставя в България от 27 декември“, допълни министър Ангелов. Предстои извънреден съвет на ЕС, на който ще се вземат решения, валидни за всички държави членки.

Министър Терзийски заяви,  че „Гранична полиция“ ще прави проверки в информационните масиви и ще установява фактите, отнасящи се до пристигащите в България през сухопътната граница. След влизане в сила на заповедта на министър Ангелов с полети от Великобритания в страната ни са пристигнали 667 граждани. Осем от пътниците в трите самолета са отказали да бъдат карантинирани и ще изчакат в транзитната зона обратни полети за Великобритания. Сред тях са шестима англичани, една българка и един австралиец.

Вчера България се включи във въздушната блокада на Великобритания и затвори небето си за всички полети от и до островната държава до 31 януари 2021 г. Това стана след спешно съвещание при премиера Бойко Борисов. При него са се събрали вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

На заседанието е бил обсъден начинът, по който България да реагира по отношение на новия щам на коронавируса, установен във Великобритания. След като по-рано днес със заповед на здравния министър се въведе 10-дневна карантина за всички лица, влизащи на територията на България от Обединеното кралство, на срещата при премиера беше взето решение да бъдат временно преустановени полетите от Великобритания до България и от България до Великобритания считано от тази нощ – от 00:00 часа на 21 декември 2020 година до 31 януари 2021 г.

Заповедта с това ограничение вече е факт. Тя гласи, че от 00.00 часа на 21 декември 2020 г. до 31.01.2021 г. се забранява влизането на територията на Република България през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт на всички лица, които пристигат с начална точка на отпътуване от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Забраната не се отнася за българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България, както и членовете на техните семейства. МЗ обръща внимание, че при пристигането си в България те подлежат на задължителна 10-дневна карантина в дома си или в друго място за настаняване, в което са посочили, че ще пребивават. Мярката се налага заради нов щам на COVID-19, за който има данни, че се разпространява на територията на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, посочват от министерството.


Мутиралият вариант на новия коронавирус е бил установен още през септември и вече се разпространява по целия свят. Това съобщи експертът на Световната здравна организация Мария ван Керкхове в интервю за Би Би Си. Великобритания откри този вариант на вируса през септември в Югоизточна Англия. 

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече