„Екзакта“: След разследването на HelpKarma българите по-внимателно ще избират къде даряват

0

Коментар по данни от национално изследване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено в периода 5 – 12 декември 2020 г. На квотен принцип (по пол, възраст и тип населено място) са подбрани и интервюирани “face to face” 1025 пълнолетни българи в 70 населени места на страната.

Спад в желанието за дарителство по коледните и новогодишните празници

Делът на българите, заявяващи в декемврийското изследване на Екзакта готовността си да участват в различни формати на коледна благотворителност, е по-нисък от дела на нежелаещите да участват (34,8%:42,8%).

Какви са аргументите за отказ от дарителство? 31,5% заявяват, че няма да участват в дарителски кампании по празниците поради липса на възможности (главно финансови), а други 11,3% посочват, че просто не желаят да даряват. Последното по-често е изтъквано като аргумент от българите със стандарт над средния.

Останалите 22,4% от интервюираните твърдят, че не са мислили по въпроса и вероятно зад подобен отговор някои от тях прикриват деликатно отказа си от дарителство.

По данни на Екзакта за последните три години делът на желаещите да участват в дарителски акции по коледните и новогодишните празници е намалял с цели 15%, а нежелаещите да участват са се увеличили с 10%. От 2017 година насам регистрираме постоянен спад в готовността за включване в коледни и новогодишни дарителски акции и затова не е коректно да се допуска, че намаляването на дарителите се дължи главно на тежката 2020 г. Въпреки, че едва ли някой се съмнява в това как влияе здравната криза върху персоналното и колективното чувство за сигурност и как се пренареждат ценности и финансов ресурс.

Данните на Екзакта от декември 2020г. показват, че след журналистическото разследване на БТВ за измами, свързани с дарения през платформата HelpKarma, 35% от интервюираните българи твърдят, че занапред ще подбират внимателно на кого да даряват, а едва 5% възнамеряват да правят дарения без да се интересуват от подробности. Злоупотребите с дарения за нуждаещи се от лечение се оказват във висока степен неприемливи, а изгубеното доверие ще се възвръща бавно и на цената на огромни усилия.

В навечерието на 2021 г. – превес на оптимистите за собственото си бъдеще над тези за бъдещето на страната

В края на 2020 година, оптимистите за бъдещето на страната ни са по-висок дял от песимистите (43% : 40%). За последните три години няма съществени промени в дела на оптимистите за бъдещето на страната. Песимистите обаче намаляват с 5%.

Оптимисти за собственото си бъдеще през Новата 2021 година са 50% от българите, а песимисти са 29%. Делът на оптимистите нараства с 5% за последните три години. Оптимизмът на хората сега е мотивиран допълнително и от желанието им за връщане към познатите стандарти на живот.

Подобни нагласи представляват добра основа за преодоляване на трудностите. Така в тежката 2020 г., освен много проблеми, бяха формулирани и немалко възможности за решения. На тази основа възникват повишени очаквания и надежди за по-добри дни през новата 2021 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече