Колко струва лечението на тежък COVID? Шефът на НЗОК още не знае!

0

Колко струва лечението на коронавирус с усложнения при тежко боледуване? Шефът на НЗОК Петко Салчев все още няма отговор на този въпрос. В същото време болници се оплакват, че средствата им за лечение на COVID-19 не стигат, въпреки увеличените клинични пътеки. Това стана ясно от разговор в ефира на btv.

Директорът на Здравната каса чака отговори от специалисти по въпроса, за да се произнесе НЗОК дали да се увеличават клиничните пътеки за лечение на COVID-19, за което настояват от Асоциацията на болничните заведения в България. Освен, че парите не достигат, те идват и след дълги писмени кореспонденции и преговори с месеци закъсение, казват от лечебниците.

Снимка: „Дойче Веле

Към момента има няколко клинични пътеки, по които се лекува инфекцията с различни процедури и цени. Три са с по 1200 лв., при тежките дневно се предвиждат по 770 лв, обясни Салчев.

Първо лечението беше 620 лв., после стана 1200 лв., ако специалистите посочат друго, Касата ще отиде на преговори, увери Салчев, като посочи, че единственият въпрос, който е задал на експертната група е бил „Колко?“. Отговор и до този момент обаче няма. Салчев продължава на чака. Чакат и болниците. „Ако имахме единен протокол как се лекува COVID-19, то би могло да имаме и такива клинични пътеки“, обясни Петко Салчев.

Въпросът защо няма протокол не е въпрос към НЗОК. И до този момент Здравната каса заплаща 60 лв. за тест за коронавирус, но лабораториите имат право да определят своя цена. Те са търговски дружества, отсече Салчев.

По темата за разкриването на легла за лечение на коронавирус, Салчев обясни, че има има точно определени правила за това, а Касата подхожда много гъвкаво. Трябва да има протокол от РЗИ. „Касата не разкрива и не забранява, касата закупува легла, ако са спазени правилата“, заяви Петко Салчев и допълни, че все пак леглото трябва да е осигурено както с апаратура, така и персонал.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече