Правителството помага за строителството на небостъргач, проектиран от мъжа на Екатерина Захариева

0

Проектант на сградата е „A&A Архитекти“, а главен проектант – арх. Ангел Захариев, съпруг на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Дружеството нашумя покрай т.нар. „подпорна стена – хотел“ при Алепу.

Правителството ще подпомага изграждането на небостъргач на „Минстрой“ на бизнесмена Николай Вълканов в близост до метростанция „Г.М. Димитров“ в Студентски град, разкри clubz.bg

Това става ясно от решение на Министерския съвет от провелото се днес редовно заседание. Точката не бе в обявения предварителен дневен ред, което означава, че се е появила като допълнителна.

Става въпрос за „Меморандум за разбирателство между Република България и „Минстрой Пропъртис“ ЕООД“. Такива меморандуми се предлагат от Министерство на икономиката за „приоритетни инвестиционни проекти“.

В случая става въпрос за „Многофункционална Сграда NV TOWER“. Небостъргачът ще с разгърната застроена площ от 46 551 кв. м., собственост на „Минстрой Пропъртис“ ЕООД.

Размерът на инвестицията е 102 млн. лв. Очакваният брой новооткрити работни места, пряко свързани с проекта е 150 – мотивират се от кабинета.

Според проекта, описан в сайта на „Минстрой холдинг“ АД (собственик на „Пропъртис“), сградата ще предлага „първокласни офисни пространства, луксозни жилища и голям набор от обществени функции: заведения за хранене, търговски обекти, уелнес и спортен център, покривни градини и озеленени тераси“. Предвидено е да се издига на 19 етажа.

С такива меморандуми правителството се ангажира да осигури на инвеститора административно обслужване и да съдейства за получаване на необходимите разрешителни, регистрации и други документи, разбира се – условието е да отговарят на законодателството.

Проектант на сградата е „A&A Архитекти“, а главен проектант – арх. Ангел Захариев, съпруг на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Дружеството нашумя покрай т.нар. „подпорна стена – хотел“ при Алепу. След като инвеститорът „ГБС Турс“, дъщерно на „Главболгарстрой“ дружество, известно време отказваше да покаже проекта за бъдещото вилно селище при Св. Тома, това най-накрая направи Захариев. Казусът с „Алепу вилидж“ в момента се намира в съда.

NV Tower е ситуирана на бул. „Г.М.Димиров“ в близост до кръстовището с бул.“Драган Цанков“ – до метростанцията. Любопитното за този терен е, че до централата на бившата „Мултигруп“, където бе застрелян президентът ѝ Илия Павлов. Николай Вълканов пък е бивш вицепрезидент на „Мултигруп“.

Територията е атрактивна за инвестиции и през последните години се наблюдава значителен интерес за изграждане на бизнес и жилищни сгради – отбелязват от „Минстрой“. И факт – в съседство е и градежът на друга известна строителна фирма – „Артекс“, за която който не беше чувал, чу покрай т.нар. Апартаментгейт.

Днес „Минстрой“ е една от най-големите строителни и минни компании в България със собственост в десетки дружества. От години е свързвана с ДПС, не само като дарител в миналото, но и с факта, че построи „Цанков камък“, като едно от дружествата в групата сключи „онзи“ договор с почетния председател на Движението Ахмед Доган – за консултантски услуги по проекта – на стойност 2 милиона лева.

Източник: clubz.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече