Има сделка! ЕС и Великобритания сключиха споразумение за Брекзит с безпрецедентни клаузи

0

Търговското споразумение ще влезе в сила на 1 януари 2021

Европейската комисия и Обединеното кралство постигнаха съгласие за търговско споразумение след месеци спорове за риболовните права и бъдещите правила за бизнес след Брекзит.

„Имаме сделка“, съобщиха на пресконференция шефът на ЕК Урсула фон дер Лайен и преговарящият за Брекзит Мишел Барние. Информацията бе потвърдена от „Даунинг стрийт“ 10. Очаква се пълният текст на споразумението между ЕС и Великобритания да бъде публикувано в близките дни.

Търговското споразумение ще влезе в сила на 1 януари 2021. Фон дер Лайен и Барние изразиха облекчение и призоваха Европа да гледа напред. „Това е честна, балансирана сделка. Това беше правилната и отговорна стъпка и за двете страни“, заяви Фон дер Лайен. И добави, че е време да „обърнем страницата и да гледаме към бъдещето“, в което Великобритания ще остане „доверен партньор“ на Евросъюза. Шефът на ЕК подчерта, че сътрудничеството между острова и континента ще продължи в сферите на климатичната промяна, енергетиката, сигурността и транспорта.

В прессъобщение британското правителство обяви: „Тази сделка изпълнява всички обещания, които бяха дадени на британската общественост на референдума през 2016 г. и на изборите миналата година. Възвърнахме си контрола върху нашите пари, граници, закони, търговия и води за риболов.“

На пресконференция британският премиер Борис Джонсън увери, че сделката с ЕС ще позволи да бъдат защитени работните места на острова, както и произведените на него стоки да бъдат продавани на европейския пазар без мита и квоти. „Върнахме си обратно контрола върху нашите закони и нашата съдба“, каза Джонсън. И изрази надежда, че британските законодатели ще се съберат на 30 декември, за да гласуват сделката.

Премиерът призна, че страната му не е успяла да получи всичко, което е искала, по отношение на финансовите услуги, но увери, че сделката „при всички случаи ще позволи на динамичното Сити да продължи и да просперира както никога досега“. Обединеното кралство няма да участва повече в програмата за обмен на студенти „Еразъм“, която Джонсън определи като „извънредно скъпа“. В същото време той обеща британски вариант на програмата, който да осигури алтернатива.

Лейбъристката партия, която е в опозиция, ще подкрепи сделката в британския парламент, обеща лидерът й Киър Стармър. Според него споразумението не осигурява достатъчно защита за работните места, производството, финансовите услуги и правата на работното място и не отговаря на обещанията на правителството. Но поради липсата на време за преговори не остава друго, освен да бъде прието.

Първият министър на Уелс Марк Дрейкфорд коментира, че всяка сделка е по-добра от това въобще да няма сделка. Но разкритикува момента, в който се постига споразумението – само седмица преди Обединеното кралство да напусне общия европейски пазар и митническия съюз.

„Брекзит се случва въпреки волята на Шотландия. Няма сделка, която да ни компенсира за това, което Брекзит ни отнема“, обяви първият министър на Шотландия Никола Стърджън. И добави, че е време шотландците да обмислят своето бъдеще като независима, европейска нация.

Найджъл Фараж – британският политик, който води изигра водеща роля в кампанията за извеждането на острова от ЕС, написа в Туитър, че сделката не е перфектна, но е важен момент, и допълни, че „вече няма връщане назад“.

Договорът включва безпрецедентни клаузи за нулеви мита или квоти за всички стоки, а също така механизми за бъдещо уреждане на различни въпроси в множество сфери – от авиацията и транспорта до ядреното сътрудничество и енергетиката.

Политическият анализатор Джордж Паркър каза за в. “Гардиън“, че това е “първата търговска сделка в историята, при която бариерите се вдигат, а не се спускат. Въпреки това е чудесна новина за бизнеса след месеци на несигурност и предоставя платформа за сътрудничество с ЕС в бъдеще“.

По време на преговорите обаче се появиха редица проблеми, които потвърждаваха перспективата за Брекзит без сделка. Основните разногласия се въртяха около правата за риболов и така наречените “равни условия“ – мерки за предотвратяване на нелоялна конкуренция чрез намаляване на стандартите или използване на държавни субсидии. Премиерът Борис Джонсън призна, че Брекзит без сделка “може да доведе до тежък период в началото“, но и че Великобритания ще се справи и при такъв сценарий.

Дори и при споразумение за свободна търговия, премахващо всички или повечето мита за стоки, които се търгуват между Обединеното кралство и ЕС, Хилари Бен, председател на комитета за Брекзит към британския парламент, каза за Би Би Си, че износът за Европа ще бъде по-сложен след 1 януари, отколкото е бил досега. “Притесняваме се какво ще се случи, ако в Дувър се появят камиони, които нямат правилната документация. Не е необходимо много, за да се стигне до нови задръствания. Всички се надяват, че няма да се повторят сцените, на които станахме свидетели през последните няколко дни, но това ще зависи от документите и потока от превозвачи, а онези бизнеси, за които никога не се е налагало да се попълват митнически декларации, ще трябва да работят с нови системи. Информационните технологии бяха доставени много късно, не е налице цялата инфраструктура и има недостиг на специалисти, които да дадат експертни съвети какво трябва да се прави“.

Той също така смята, че дебатът за отношенията между Великобритания с ЕС ще продължи много след 1 януари.  “Дебатът, който ще остане в британската политика, ще бъде какви отношения искаме да имаме в бъдеще с нашите съседи. Надявам се да останем възможно най-близки. Подозирам, че това няма да е краят на преговорите с ЕС, ще има много неща, които да се обсъждат през следващите месеци и години“.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече